
Jums ir bijusi rekordraža, bet pēc mēneša āboli ir sarukuši un burkāni kļuvuši ļengani? Problēma nav daudzumā vai šķirnē, bet gan uzglabāšanas apstākļos.
Piemēram, sakņu dārzeņi ilgāk saglabājas svaigi, ja tos nemazgā, bet rūpīgi notīra no augsnes un izžāvē. Bietes un burkānus var uzglabāt kastēs ar mitrām smiltīm – tas novērš izžūšanu un puves rašanos.
Lai kartupeļi nedīgtu, maisiņos ielieciet dažus ābolus vai piparmētru zariņus – no tiem izdalās vielas, kas palēnina “acu” augšanu.
Augļiem nepieciešama īpaša pieeja. Aptiniet ābolus un bumbierus pergamenta papīrā un ievietojiet tos vienā kārtā koka kastēs. Ja augļi sāk bojāties, nekavējoties noņemiet tos, lai puve neizplatās uz blakus esošajiem augiem.
Kāpostiem ideāla ir karināšana pie kāta vēsā telpā - tādā veidā kāpostu galviņas nepieskaras virsmai un nepūst. Kāposti labi turēsies vēsā vietā, kur temperatūra ir no 0 līdz 4 grādiem. Un tiem patīk augsts mitrums (aptuveni 90%).
Un sīpoli un ķiploki tiek pīti bizēs un uzglabāti sausā vietā - tas ir ne tikai praktiski, bet arī skaisti. Svarīgi tos uzglabāt tumšā skapī vai pieliekamajā, jo gaisma veicina dīkstu augšanu.
Zaļumi saglabāsies svaigi līdz diviem mēnešiem, ja tos nomazgāsiet, nosusināsiet, ietīsiet pārtikas plēvē un ieliksiet ledusskapī. Pētersīļus vai dilles var sasaldēt ledus kubiņu formiņās, piepildīt ar ūdeni – ziemā šādi kubiņi piešķirs zupām izteikti vasarīgu garšu.
Gurķiem un kabačiem aukstums nepatīk - labāk tos uzglabāt +10–12 grādu temperatūrā, ietītus audumā vai papīrā.
Neaizmirstiet par "palīgu" pākšaugiem. Sausās pupiņas vai zirņus liek stikla traukos, pievienojot pāris ķiploka daiviņas – tas atbaidīs kukaiņus.
Un tomātus, kas vēl ne tuvu nav gatavības stadijā, liek kastītēs, slāņojot ar avīzēm, un tie ir jātur tumsā +15 grādu temperatūrā - pamazām nogatavosies.