
Kurš teica, ka speķis ir tikai sālīts vai kūpināts? Ukraiņu virtuve ir bagāta ar eksperimentiem, un šī recepte ir lielisks piemērs tam, kā pazīstams produkts var mirdzēt jaunā gaismā.
Jūs noteikti nekad iepriekš neesat mēģinājuši šādu speķi. Ēdienu blogere Roma Jemeca dalījās ar recepti, kas apvieno maigu tekstūru ar košām dūmu notīm. Vienkārši pagatavojams un uz galda uzmanību piesaistošs, šis speķis var būt jebkuras svētku ēdienkartes zvaigzne.
Speķa desai ir maiga, gandrīz krēmīga konsistence, pikants aromāts un viegla dūmu garša, pateicoties kūpinātai paprikai. Tas ir lieliski pasniedzams atdzesēts ar rupjmaizi, marinētiem gurķiem vai glāzi mājās gatavota liķiera.
Nepieciešamās sastāvdaļas
Speķis 1 kg
Ūdens 300 ml
Sāls 1 tējkarote
Piparu maisījums 1 tējkarote
Koriandrs (sēklas) 1 tējkarote
Lauru lapa 3 gabali
Kūpināta paprika 1 tējkarote
Kaltēts ķiploks 1 tējkarote
Želatīns 2 ēdamkarotes
LASI VĒL:
Pagatavošanas gaita
Katliņā sajauciet ūdeni, sāli, piparus, koriandru, lauru lapu, kūpinātu papriku un ķiploku. Uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai, noņemiet no uguns un ļaujiet nostāvēties stundu, lai garšvielas atbrīvotu savu garšu.
Ļaujiet želatīnam uzbriest, tad nokāsiet marinādi, pievienojiet želatīnu un atkal uzkarsējiet gandrīz līdz vārīšanās temperatūrai. Noņemiet no uguns un atdzesējiet līdz istabas temperatūrai.
Noņemiet cūkgaļas taukus no ādas un sagrieziet plānās šķēlēs. Sajauciet ar marinādi un rūpīgi samaisiet. Izklājiet vairākas kārtas pārtikas plēves, pievienojiet cūkgaļas taukus un cieši satiniet rullī. Sadurstiet ar zobu bakstāmo, lai izlaistu gaisu, sasieniet galus un novietojiet zem smaga svara ledusskapī uz nakti.
Pirms griešanas atdzesējiet saldētavā 30 minūtes, lai desa saglabātu savu formu. Sagrieziet plānās šķēlēs un baudiet.
Marinādei pievienojiet nedaudz sinepju pikantākai garšai. Ja vēlaties maigāku garšu, daļu speķa nomainiet ar vārītu vistas fileju, lai iegūtu barojošāku, bet tikpat aromātisku variantu.
Speķa desa ir kulinārijas baudījums, kas apvieno tradīcijas un mūsdienīgumu. Tai ir pārsteidzošs izskats, to ir viegli pagatavot, un tā garšo kā īsts mājas delikateses ēdiens.