
Zirņi ir ne tikai veselīgi, bet arī garšīgi, lieliski piemēroti zupām, biezeņiem un piedevām. Tomēr lielākā daļa mājas pavāru saskaras ar problēmu: tie vārās pārāk ilgi un dažreiz paliek cieti pat pēc stundas uz plīts.
Profesionāli pavāri norāda, ka noslēpums ir nevis pašā vārīšanā, bet gan pareizā mērcēšanā. Ja zirņus mērcēsiet pareizi, tie izvārīsies tikai 15 minūtēs.
Kā pareizi mērcēt zirņus ātrai pagatavošanai
Izvēlieties pareizo šķirni
Vislabāk ir šķelti dzeltenie zirņi — tie izvārās ātrāk nekā veseli zirņi. Ja pērkat zirņus pēc svara, pārliecinieties, ka tie ir sausi, bez tumšiem plankumiem vai mitras smakas.
Noskalojiet ar vēsu ūdeni
Pirms mērcēšanas noteikti vairākas reizes rūpīgi noskalojiet zirņus, līdz ūdens kļūst dzidrs. Tas palīdz noņemt putekļus, atlikušo cieti un fermentus, kas palēnina vārīšanos.
LASI VĒL:
Izmantojiet kontrastējošu mērcēšanu
Šo metodi profesionāli pavāri izmanto, kad pupiņas ir jāpagatavo ātri. Pārlejiet zirņus ar verdošu ūdeni — 1 daļa zirņu pret 3 daļām ūdens. Pievienojiet ½ tējkarotes cepamās sodas uz litru ūdens — tas palīdzēs mīkstināt čaumalas.
Ļaujiet nostāvēties 20 minūtes, pēc tam nokāsiet. Noskalojiet ar aukstu ūdeni un pievienojiet jaunu porciju silta, nevis karsta ūdens. Pēc tam ļaujiet vēl 40–60 minūtes nostāvēties, lai pilnībā uzbriestu. Pēc šīs sagatavošanas zirņi kļūst mīksti un vienmērīgi uzbriest — tas ļauj tiem novārīties 15 minūtēs.
Nepievienojiet sāli uzreiz
Sāls palēnina zirņu mīkstināšanu, tāpēc tā jāpievieno tikai vārīšanas beigās. Ja sāli pievienosiet ūdenim uzreiz, zirņi paliks cieti, pat ja visu esat izdarījis pareizi.
Vāriet plašā katlā
Zirņi vislabāk vārās, ja ir gaisa cirkulācija un vienmērīga uguns. Tāpēc izvēlieties platu katlu vai sautēšanas pannu un pēc vārīšanās samaziniet siltumu.
Lai zirņiem piešķirtu patīkamu aromātu, pavāri vārīšanas laikā pievieno lauru lapu, nedaudz sviesta vai šķipsniņu kurkumas. Tas ēdienam piešķir bagātīgu garšu un skaistu zeltainu nokrāsu.