Krāsa var spēcīgi ietekmēt mūsu pasaules uztveri un garastāvokli. Tas pats attiecas uz ēdienu. Dažas krāsas var palielināt apetīti, bet citas, gluži pretēji, to nomāc. Kādas krāsas galda piederumi ir vislabākie?
Uztura speciālisti apgalvo, ka prasmīga krāsu izmantošana un to ietekmes uz apetīti izpratne var palīdzēt regulēt pārtikas uzņemšanu.
Eksperimenti ir parādījuši, ka viena un tā pati ēdiena porcija, kas pasniegta uz dažādu krāsu šķīvjiem, var vai nu remdēt izsalkumu, vai arī atstāt cilvēku pusbadā.
Piemēram, ja pasniedzat ēdienu uz dzelteniem vai sarkaniem šķīvjiem, jūs, visticamāk, to norijat gandrīz uzreiz, pat īsti to nenogaršojot. Jūs joprojām jutīsieties izsalcis.
LASI VĒL:
Pašgatavotas Raffaello konfektes – tās ir daudz gardākas par veikalā nopērkamajām
Pagatavojiet rikotas sieru mājas apstākļos – ātri, vienkārši un ļoti gardi
Turpretī, ja viens un tas pats ēdiens tiek pasniegts uz pelēka vai blāva šķīvja, tas šķitīs pilnīgi bezgaršīgs, un jūs, visticamāk, nevarēsiet apēst vairāk par pusi porcijas.
Apetīti rosinošas krāsas ir oranža, sarkana, rozā, dzeltena, tirkīza un spilgti zaļa. Līdzīga ietekme ir baltiem traukiem. Uz tiem jebkura ēdiena krāsa un tā garnējums izskatās košāks, kontrastējošāks un ēstgribu rosinošāks.
Krāsas, kas nomāc apetīti, ir purva zaļa, pelēka un zila. Ēdienu, kas pasniegts uz netīri zaļa šķīvja, smadzenes uztver kā sabojātu.
Pelēkajai krāsai ir nomierinoša iedarbība uz nervu sistēmu un vienlaikus tā nomāc izsalkumu. Zilā krāsa dabā ir samērā reta krāsa, tāpēc mūsu smadzenes zemapziņā uztver uz šīs krāsas pasniegtos ēdienus kā neēdamus.
Protams, jūs nezaudēsiet svaru, vienkārši mainot šķīvja krāsu. Bet, tā kā svara zaudēšana ir sarežģīts uzdevums, pareizās krāsas izvēle traukiem var būt ievērojams palīgs.