Lai nākamgad iegūtu bagātīgu saldo tomātu ražu, dārza dobes jāsagatavo jau ziemas sākumā. Noslēpums slēpjas pareizā kompostēšanā, izmantojot vienkāršu un pieejamu sastāvdaļu, kas atrodama katrā virtuvē.
Ziemas sākuma kompostēšana ļauj mēslojumam pilnībā sadalīties ziemas garumā un agrā pavasarī. Līdz brīdim, kad iestādīsiet stādus, augsne būs bagāta ar barības vielām un labvēlīgiem mikroorganismiem.
Komposta recepte ar "slepeno" sastāvdaļu:
10 kg augu atkritumu
2 kg koksnes pelnu
1 kg zivju miltu
500 g sausā rauga
100 g cukura
Dārza augsne.
LASI VĒL:
Pagatavošana
Augu atkritumus komposta bedrē kārtojiet kārtās. Katru kārtu apkaisiet ar pelniem un zivju miltiem. Raugu izšķīdiniet siltā ūdenī un cukurā. Iegūto šķīdumu pārlejiet kompostam. Cieši pārklājiet ar pārtikas plēvi līdz pavasarim.
Pēc šī komposta izmantošanas tomāti kļūst pārsteidzoši saldi un aromātiski. Augļi izaug par trešdaļu lielāki nekā parasti, un paši augi praktiski ir imūni pret lakstu puvi. Raža nogatavojas ievērojami agrāk: pirmos sarkanos tomātus var novākt, kamēr blakus esošie tomāti tikai sāk ražot augļus.
Kompostēšanai ir piemērots tikai augu raugs. Ir svarīgi aizsargāt komposta kaudzi no lietus un uzturēt 15–20 °C temperatūru optimālai fermentācijai. Atcerieties kompostu apgriezt ik pēc 3–4 nedēļām, lai nodrošinātu mēslojuma vienmērīgu nogatavināšanu.
Šī metode ir pilnīgi dabiska: visas sastāvdaļas ir dabiskas izcelsmes. Tā uzlabo augsnes struktūru, ievērojami ietaupa naudu mēslojumam un ir ideāli piemērota visām nakteņu kultūrām: tomātiem, pipariem un baklažāniem.