
Viens no lielākajiem vasaras un rudens sākuma priekiem ir iespēja baudīt svaigas ogas un augļus. Taču, protams, nevar apēst pārāk daudz. Bieži vien gadās, ka nezināt, ko darīt ar bagātīgo ražu. Labāk jau nekavējoties sākt gatavot mājas krājumus ziemai — piemēram, marinēt plūmes ar ķiplokiem.
Plūmes ar ķiplokiem
No pirmā acu uzmetiena neparasta kombinācija, vai ne? Tomēr mēs garantējam, ka marinētas plūmes ar ķiplokiem kļūs par iecienītāko uzkodu visiem viesiem. Tās ir brīnišķīgs sāļš papildinājums jebkuram ēdienam un īsts svētku galda akcents. Garšīgi, neparasti un ļoti vienkārši!
Nepieciešamās sastāvdaļas
1 kg plūmju
Apmēram 2 ķiploku galviņas
500 ml ūdens
50 ml 9% etiķa
1 tējkarote sāls
160 g cukura
4 melnie pipari
3 krustnagliņas
Dažas lauru lapas
LASI VĒL:
Ko stādīt zemeņu tuvumā rudenī, lai nākamajā sezonā nodrošinātu lielas, saldas ogas
Nekad nevāriet kāpostus kāpostu tīteņiem katliņā – triks, kas palīdzēs to izdarīt 10 minūtēs
Pagatavošanas gaita
Izmantojiet plūmes, kas nav pārgatavojušās un nedaudz stingras. Rūpīgi nomazgājiet plūmes.
Nomizojiet ķiplokus. Katrai plūmei var izmantot vienu ķiploka daiviņu. Tomēr, ja daiviņas ir lielas, tās var pārgriezt uz pusēm.
Pēc tam izņemiet plūmju kauliņus, izveidojot nelielu iegriezumu. Katrā plūmē ievietojiet ķiploka daiviņu un ievietojiet plūmes un garšvielas iepriekš sterilizētās burkās.
Pēc tam pagatavojiet marinādi. Katliņā sajauciet ūdeni, sāli un cukuru. Uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai un vāriet vēl 3 minūtes.
Pārlejiet plūmēm burkās karsto marinādi. Pārklājiet burkas ar vākiem, ietiniet tās dvielī un ļaujiet tām nostāvēties 30–40 minūtes.
Pēc norādītā laika nolejiet marinādi no burkām katliņā. Pievienojiet šķidrumam etiķi, samaisiet un uzlieciet atpakaļ uz uguns, līdz marināde uzvārās.
Vēlreiz pārlejiet plūmēm burkās karsto marinādi. Uzskrūvējiet vākus, apgrieziet burkas otrādi un ļaujiet tām atdzist. Mūsu marinētās plūmes ir gatavas!
Mūsu vasarnīcā vienmēr ir bagātīga plūmju raža. Tā nu pagājušajā gadā mana mamma gatavoja marinētas plūmes ar ķiplokiem, izmantojot šo recepti. Visiem tās tik ļoti garšoja, ka viņi tās apēda vēl pirms ziemas iestāšanās! Viesi pastāvīgi jautā pēc receptes. Un es mammai iesaku šogad pagatavot dubultu, varbūt pat trīskāršu porciju.