
Zemenes ir vienas no iemīļotākajām un gardākajām ogām, kas aug teju katrā dārzā. Tomēr to raža un garša ir atkarīga arī no blakus augošajiem augiem. Tāpēc ir svarīgi rudenī izvēlēties pareizos kaimiņus, lai jūsu zemenes nākamajā sezonā jūs apbalvotu ar lielām, sulīgām un aromātiskām ogām.
Kāpēc ir svarīgi izvēlēties pareizos kaimiņus zemenēm
Katrs augs izdala savas barības vielas augsnē, konkurējot par mitrumu un gaismu. Dažas kultūras palīdz zemenēm cīnīties ar kaitēkļiem, uzlabo augsnes struktūru un pat palielina ogu cukura saturu. Citas, gluži pretēji, kavē to augšanu.
Labākās zemeņu kaimiņu kultūras, kas jāstāda rudenī
Ziemas ķiploki būs īsts zemeņu aizsargs. To fitoncīdi atbaida kaitēkļus, īpaši smecerniekus, kā arī samazina sēnīšu kaišu risku. Stādot ķiplokus starp zemeņu rindām, jūs iegūsiet divas ražas vienlaikus un dabiski pasargāsiet ogas.
Sīpoliem, tāpat kā ķiplokiem, piemīt spēcīgas antiseptiskas īpašības. Tie padara augsni veselīgāku un novērš puvi. Zemenēm, kas audzētas sīpolu tuvumā, bieži vien ir bagātīgāka garša.
LASI VĒL:
Nekad nevāriet kāpostus kāpostu tīteņiem katliņā – triks, kas palīdzēs to izdarīt 10 minūtēs
Zinātnieki atklāj, kas notiktu, ja Zeme kaut uz sekundi pārstātu griezties
Salāti un spināti. Šīs kultūras aug ātri, pārklājot augsni un saglabājot mitrumu. Tās neuzsūc daudz barības vielu un radīs labvēlīgu mikroklimatu zemenēm. Turklāt tās var novākt jau pavasarī, atbrīvojot vietu ogu krūmu augšanai.
Kliņģerītes un samtenes. Šie ziedi ir īsti "dārza tīrītāji". Tie ne tikai rotā dobi, bet arī aizsargā zemenes no nematodēm un kaitēkļiem. To aromāts atbaida laputis un skudras, un to saknes izdala vielas, kas dezinficē augsni.
Tomēr ir arī kultūras, kuras nekādu gadījumā nevajadzētu stādīt zemeņu tuvumā. Pirmkārt, tie ir kartupeļi, tomāti un kāposti. Šīs kultūras noplicina augsni un var pārnēsā kaites. Otrkārt, runa ir par avenēm, kas absorbē daudz barības vielu un mitruma, kavējot zemeņu augšanu.
Kaimiņu būšana ir ļoti svarīgi arī augiem. Izvēlieties rudenī īstos kaimiņus jūsu zemenēm, lai nākamajā sezonā varētu priecāties par lielu ogu ražu.