Gaspačo ar arbūzu – gardas aukstās zupas recepte

Gaspačo ar arbūzu nav tikai zupa, bet gan īsts kulinārijas ceļojums uz Spānijas sirdi.

Siltais laiks ir košu dārzeņu un saldu augļu laiks. Un šis ir arī laiks, kad gribas kaut ko vieglu un vienlaikus veselīgu. Tāpēc spāņu aukstā zupa gaspačo jau izsenis ir iecienīta veselīgas virtuves cienītāju vidū.

Tradicionāli to gatavo no tomātiem, gurķiem un papriku, taču ēdienu blogeris Ēriks Lahuerta piedāvāja oriģinālu interpretāciju - gaspačo ar arbūzu. Šī recepte apvieno arbūza saldumu, gatavu tomātu sulīgumu un dārzeņu svaigumu. Rezultāts ir maiga, aromātiska zupa, kas pasargā no karstuma un uzmundrina.

Sastāvdaļas

Nogatavojušies tomāti - 500 g

Arbūzs (bez sēklām) - 400 g

Sīpols - 1

Sarkanā paprika - ½

Zaļā paprika - ½

Gurķis -1

Baltmaize bez garozas - 60 g

Ķiploks -2 daiviņas

Vīna etiķis - 15 ml

Olīveļļa - 100 ml

Tabasco (pēc izvēles) - daži pilieni

Sāls un melnie pipari pēc garšas

LASI VĒL:

Pagatavošana

Tomātus pārlej ar verdošu ūdeni un nomizo (pēc izvēles), arbūzu nomizo no sēklām un sagriež kubiņos. Gurķi, sīpolu un papriku sagriež gabaliņos.

Maizi dažas minūtes iemērc aukstā ūdenī, pēc tam nedaudz izspiež. Tas padarīs gaspačo biezāku un maigāku.

Blenderī sajauc tomātus, arbūzu, gurķi, sīpolu, papriku un ķiploku līdz gludai masai. Pievieno etiķi, olīveļļu, pievieno sāli, piparus un Tabasco. Vēlreiz saputo, līdz mērce kļūst krēmīga.

Gaspačo ieliec ledusskapī vismaz uz 1 stundu, tad garša kļūs bagātīgāka. Zupu lej dziļās bļodās vai glāzēs, var dekorēt ar arbūza gabaliņiem.

Padomi

Ja negaršo ķiploki, samazini to daudzumu vai izmanto ceptus ķiplokus, tie piešķirs maigāku garšu. Lai iegūtu lielāku svaigumu, varat pievienot piparmētru vai bazilika lapas. Ja vēlaties ēdienu padarīt sātīgāku, pasniedziet gaspačo ar grauzdiņiem vai plānām šķiņķa šķēlītēm.

Ideāls variants ir kā auksts pirmais ēdiens pusdienām vai vakariņām. Var pasniegt kā vieglu uzkodu karstumā. Tas kļūs par spilgtu akcentu piknikā vai bufetē.