
Bumbieres dod sulīgus, saldus augļus, kurus var ēst svaigus, konservēt vai izmantot dažādās receptēs. Lai nodrošinātu, ka jūsu bumbiere ražo bagātīgu augstas kvalitātes augļu ražu, ir svarīgi to pareizi apgriezt.
Marta Stjuarte raksta, ka pareiza bumbieres apgriešana ne tikai palielinās ražu, bet arī uzlabos gaisa cirkulāciju un gaismas iekļūšanu koka vainagā.
Kad apgriezt bumbieri
Sausus un slimus zarus var apgriezt jebkurā laikā, lai saglabātu koka veselību un ilgmūžību. Pretējā gadījumā vislabāk ir gaidīt līdz ziemas beigām vai agram pavasarim, lai apgrieztu.
Eksperte Keitija Brainsa iesaka pilnībā apgriezt bumbierus miera periodā, kas parasti notiek ziemas beigās vai agrā pavasarī. "Pēc aukstākās ziemas daļas beigām, bet pirms pumpuru parādīšanās," precizēja eksperte.
Šajā periodā koki atrodas miera stāvoklī, kas samazina apgriešanas radīto stresu un ļauj tiem koncentrēt savu enerģiju uz atveseļošanos.
Kā pareizi apgriezt bumbieri
Galvenās jomas, kas jāpatur prātā, apgriežot bumbieres optimālai augšanai:
Centrālais zars - koka centrālais stumbrs, kas aug vertikāli, nodrošinot struktūru tā zariem. Tas kalpo arī kā koka pamats.
Atbalsta zari - galvenie, strukturālie un atbalsta zari, kas veido koka struktūras karkasu.
Krustveida zari - zari, kas ieaug viens otrā vai krustojas, kas var izraisīt berzi un bojājumus mizai, radot durvis kaitēkļiem un kaitēm. Šie zari var bloķēt saules gaismas iekļūšanu vainagā.
Nokaltuši un slimi zari - zari ar neveselīgu struktūru un bieži vien šķiet trausli, viegli lūzt, tiem var būt lapu trūkums, mainījusies mizas krāsa, caurumi vai bojājumi, kā arī sēnīšu augšanas pazīmes.
Paturot prātā šos punktus, ir svarīgi izveidot spēcīgu centrālo zaru un nodrošināt pietiekamu atstarpi starp atbalsta zariem. Kad koks ir ieaudzis, noteikti noņemiet visus nokaltušos, slimos vai krustojošos zarus. Tas palīdzēs to uzturēt optimālā stāvoklī.
Kā apgriezt jaunu bumbieri
Lai nodrošinātu, ka jūsu bumbiere attīsta spēcīgu struktūru ar proporcionāliem zariem, ir svarīgi sākt apgriešanu agri.
"Labākais, ko varat darīt, apgriežot bumbieri, ir sākt agri un izveidot labu spēcīgu zaru struktūru," saka sertificēts arborists Deivids Frīds.
LASI VĒL:
Kā pārstāt baidīties neatrast mīlestību - 3 vienkārši veidi, kā pārvarēt bailes no vientulības
Sapuvuši āboli nav mēslojums - 4 iemesli, kāpēc bojāti augļi jānoņem no zemes
Jaunas bumbieres apgriešanas galvenais mērķis ir izveidot spēcīgu struktūru, kas atbalstīs turpmāku augļu ražošanu.
"Rūpes, ko veltīsiet savam bumbierim pirmajos gados, radīs ilgtermiņa ietekmi, jo bumbieri var nodzīvot 100 līdz 200 gadus," atzīmē Frīds. Atcerieties, ka jaunās bumbieres pirmajos trīs augšanas gados jāapgriež viegli.
Soli pa solim instrukcijas
Nosakiet centrālo zaru - spēcīgāko vertikālo zaru. Mērķis ir izveidot piramīdas formu ar vienu vertikālu zaru kā koka augstāko punktu. Noņemiet visus konkurējošos dzinumus, lai centrālais zars varētu brīvi augt.
Izvēlieties atbalsta zarus - trīs līdz piecus spēcīgus zarus, kas izplešas, lai izveidotu koka karkasu. Noņemiet visus apkārtējos zarus, kas konkurē ar izvēlētajiem atbalsta zariem vai traucē tiem. Noņemiet nokaltušos, slimos, bojātos un krustojošos zarus.
Kā apgriezt nobriedušu bumbieri
Kad esat atradis spēcīgu centrālo līderzaru un izvēlējies labākos atbalsta zarus, nākamais uzdevums ir saglabāt koka formu, tam novecojot, kā redzams no tālāk norādītā.
"4 D". Lai apgrieztu nobriedušu bumbieri, Brains iesaka sākt ar četriem "D": noņemiet visus nokaltušos, bojātos, slimos vai deformētos zarus, kā arī tos, kas krustojas, aug uz iekšu vai aug pārāk vertikāli.
Novērtējiet koka struktūru. Koncentrējieties uz atvērta, līdzsvarota vainaga saglabāšanu, saglabājot spēcīgākos, pareizi novietotos atbalsta zarus un noņemot lieko. Šiem galvenajiem zariem ideālā gadījumā vajadzētu izstiepties no centrālā stumbra 45–60 grādu leņķī, nodrošinot labu gaisa cirkulāciju un atbalstot smagus augļus.
Koka retināšana. Pabeidziet darbu, retinot pārāk blīvas vietas un vertikālos dzinumus, kas aug no snaudošiem pumpuriem. Centieties vienas sezonas laikā nenoņemt vairāk par 25% vainaga, lai mazinātu stresu.