Konservēšanai paredzētās burkas mazgā un sterilizē. Kā to vislabāk izdarīt, lai produkts nesabojātos, noskaidrosim šajā rakstā.
Burku var vienkārši izmazgāt, ja plānojat to izmantot sausu produktu (graudaugi, garšvielas) uzglabāšanai vai ja prece jāuzglabā īsu laiku un ledusskapī, un pats produkts jau ir termiski apstrādāts.
Burkas vienmēr jāsterilizē, ja gatavojat ziemas konservus - dārzeņu salātus, lečo, marinētus gurķus, ievārījumus, kompotus, adžiku utt., un ja plānojat uzglabāt šos produktus ārpus ledusskapja.
Kā mazgāt burkas
Pirms sākat mazgāt, noteikti pārbaudiet katru burku. Pārliecinieties, ka uz stikla nav plaisu, šķembu vai citu bojājumu, jo pat mazākais defekts var izraisīt konservu nesaglabāšanos. Izvēlieties tikai veselas un tīras burkas.
Soda un etiķis - laika gaitā pārbaudīta klasika
Šis duets tiek uzskatīts par vienu no efektīvākajām tīrīšanas metodēm. Soda labi tiek galā ar taukiem un aplikumu, un etiķis palīdz izšķīdināt pat visnoturīgākos netīrumus. To mijiedarbība rada spēcīgas putas, kas iekļūst grūti sasniedzamās vietās.
Burkā ieber 2-3 ēdamkarotes sodas. Pievieno nedaudz karsta ūdens, lai iegūtu biezu pastu. Atstāj uz 15-20 minūtēm.
Pievieno apmēram pusi glāzes etiķa. Šķidrums sāks aktīvi putot — šī reakcija palīdz viegli nomazgāt pat iekaltušus traipus. Pēc putu nosēšanās rūpīgi izskalo burku ar siltu ūdeni.
LASI VĒL:
Kā pagatavot gardo biskvītu “Viktorija” - šefpavāre dalījās ar recepti, kas jūs nepievils
Saputojiet šo produktu — jūs iegūsiet sviestu, daudz garšīgāku un lētāku nekā veikalā pirkto
Citronskābe pret nepatīkamām smakām
Ja burkās saglabājas nepatīkama, noturīga smaka vai šķidrumu traipi, palīgā nāks citronskābe. Šis ir lielisks līdzeklis, kas ne tikai tīra stiklu, bet arī likvidē noturīgas smakas.
Sajauc 1-2 tējkarotes citronskābes litrā karsta ūdens. Iemērc burkas šajā šķīdumā un atstāj uz 2-3 stundām. Šajā laikā nepatīkamā smaka izzudīs un netīrumi mīkstināsies. Pēc tam burkas vienkārši nomazgā ar parastu sūkli. Tās kļūs tīras un svaigas.
Papīra un līmes atlikumi var būt reāla problēma. Lai tos noņemtu, izmantojiet karstu ūdeni un ziepes. Iemērciet burkas ūdenī, lai mīkstinātu līmi, un uzmanīgi noņemiet etiķetes. Ja līmes atlikumi ir spītīgi, talkā nāks triks ar sāli un augu eļļu.
Sāls un eļļa - uzlīmju noņemšanai
Burkā ieberiet dažas ēdamkarotes rupjās sāls. Pievienojiet nelielu daudzumu saulespuķu eļļas un cieši aizveriet vāku.
Dažas minūtes enerģiski kratiet burku. Pateicoties šīm darbībām, sāls darbosies kā maigs abrazīvs līdzeklis, un augu eļļa mīkstinās līmi.
Pēc procedūras uzlīme viegli nolobīsies. Neaizmirstiet rūpīgi izskalot burku ar mazgāšanas līdzekli, lai atbrīvotos no atlikušās eļļas.
Lai burku tīrīšana būtu vēl efektīvāka, izmantojiet šos papildu trikus. Piemēram, sausās sinepes. Šis ir viens no labākajiem dabiskajiem līdzekļiem cīņā pret taukiem. Pievienojiet pāris karotes sauso sinepju karstam ūdenim un atstājiet burkas uz 30-60 minūtēm. Sinepes sadalīs taukus, pēc kā tos būs viegli nomazgāt.
Lai iztīrītu burkas ar šauru kakliņu, ieberiet iekšā nedaudz nevārītu rīsu (1-2 ēdamkarotes), pievienojiet siltu ūdeni un nedaudz etiķa. Enerģiski sakratiet burku. Rīsi darbosies kā abrazīvs līdzeklis, tīrot iekšējo virsmu.
Ja burkām ir nepatīkama smaka no iepriekš lietotiem konserviem, izskalojiet tās no iekšpuses ar šķīdumu, kas sastāv no 1 daļas etiķa un 4 daļām ūdens. Atstājiet šķīdumu iekšā uz dažām minūtēm, pēc tam rūpīgi izskalojiet ar siltu ūdeni. Lai efektīvi apkarotu smakas, izmantojiet citronskābi.
Pēc mazgāšanas ir ļoti svarīgi burkas rūpīgi nosusināt. Izmantojiet sausu, tīru drānu vai dvieli, lai noslaucītu gan iekšpusi, gan ārpusi. Pirms sākat sterilizāciju, pārliecinieties, ka burkas ir pilnībā sausas. Pēc pienācīgas sagatavošanas un mazgāšanas varat sākt sterilizācijas un konservēšanas procesu.