Šis ir vienīgais veids, kā es mizoju olas - esmu iemācījusies divus trikus, un tagad čaumalas pašas nokrīt nost

Tuvojas Ziemassvētki un Jaunais gads, kas nozīmē, ka desmitiem olu vārīšana priekš Olivjē salātiem, Siļķes kažokā un citiem svētku salātiem ir tepat aiz stūra. Taču neatkarīgi no tā, cik daudz olu vārāt, vienmēr pastāv risks: sadrupuši olu baltumi, čaumalas uz rokām un olas uz šķīvja, kuras jums būtu kauns pasniegt svētku galdā.

Par laimi, ir vienkārši noteikumi, kas olu mizošanu no apgrūtinājuma pārvērtīs dažu minūšu laikā. Pat ja vārīsiet divus desmitus olu vienlaikus, miziņas nolobīsies gludi, un baltumi paliks pilnīgi gludi.

Pirmais noteikums: neizmantojiet svaigas olas

Cieti vārāmām olām vislabāk ir izmantot olas, kas ir vismaz 7–10 dienas vecas. Šis laiks ļauj starp čaumalu un baltumu izveidoties gaisa slānim, kas atvieglo mizošanu.

Otrais noteikums: pievienojiet ūdenim sāli vai etiķi

Šķipsniņa sāls vai tējkarote etiķa uz litru ūdens palīdz novērst baltumu izplūšanu, kad tie saplaisā, un nedaudz atbrīvo čaumalas saķeri ar membrānu.

LASI VĒL:

Trešais noteikums: Pareizi pagatavojiet

Ievietojiet olas jau verdošā ūdenī un vāriet uz mērenas uguns 8–10 minūtes. Pārāk spēcīga vārīšana liek olām dauzīties viena pret otru, kā rezultātā čaumalas vēl ciešāk salips.

Ceturtais noteikums: Nekavējoties atdzesējiet ledusaukstā ūdenī

Tūlīt pēc vārīšanas ievietojiet olas bļodā ar ledu un ūdeni uz 5–10 minūtēm. Pēkšņās temperatūras izmaiņas atdala baltumus no membrānas, padarot mizošanu daudz vieglāku.

Piektais noteikums: Mizojiet zem tekoša ūdens

Pat plāna ūdens strūkla palīdz atbrīvot čaumalu un noskalot mazos fragmentus. Sāciet ar neaso galu; tur ir gaisa kabata, un miziņa nolobās vispirms.

Ja ievērosiet šos piecus noteikumus, olas kļūs ne tikai par sastāvdaļu, bet arī par jebkuru svētku salātu estētisku pamatu. Baltumi būs gludi, bez iespiedumiem un drupačām, un mizošana prasīs mazāk nekā minūti.