Graudaugi un pākšaugi ir veselīga uztura pamats. Taču pat caurspīdīgā iepakojumā tie var saturēt putekļus, ķīmiskās apstrādes atlikumus, lieko cieti un kukaiņus, kas dažkārt mitinās uzglabāšanas laikā.
Vienkārši ieberot tos katlā, ēdiens var kļūt rūgts, duļķains ar putām uz virsmas vai nepatīkamu smaku. Vienkārša noskalošana zem krāna arī nav pietiekama. Lai nodrošinātu tīrību, jāzina pareizā metode, kuru lieto prasmīgas un apķērīgas saimnieces.
Griķiem, rīsiem, prosai un miežiem
Ieberiet graudus bļodā, pārlejiet ar aukstu ūdeni un viegli samaisiet ar rokām. Ūdens nekavējoties kļūs duļķains. Tā ir ciete un putekļi. Nokāsiet un atkārtojiet 3 līdz 4 reizes, līdz ūdens kļūst dzidrs. Prosai un pērļu miežiem pēdējai skalošanas reizei varat pievienot šķipsniņu sāls. Tas noņems rūgtumu.
Lēcām, pupiņām un zirņiem
Pārlejiet pupiņas ar aukstu ūdeni un ļaujiet tām nostāvēties 10 līdz 15 minūtes. Pēc tam nokāsiet. Visi putekļi un kāpuri, ja tādi ir, tiks noņemti kopā ar ūdeni. Vēl 2 līdz 3 reizes noskalojiet zem tekoša ūdens, līdz ūdens kļūst dzidrs. Tas arī samazinās gāzu veidošanos pēc ēšanas.
LASI VĒL:
Pirms gatavošanas vienmēr sašķirojiet graudus; pat iepakojumā var atrast kauliņus vai tumšus graudus. Pēc pākšaugu mērcēšanas nomainiet ūdeni, pat ja tos nemērcējat ilgi. Pēc šīs apstrādes putra būs drupana, zupa dzidra, un lēcām nebūs putu un dīvainu smaku.
Jautājumi un atbildes
Kāpēc putra garšo rūgti vai putojoši? Tas varētu būt cietes atlikumu, putekļu vai ķīmiskas apstrādes dēļ. Rūpīga skalošana atrisina šo problēmu.
Kāpēc pupiņas vārot puto? Tas ir saponīnu un cietes dēļ. Skalošana un ūdens maiņa pēc mērcēšanas ievērojami samazina putošanos.
Kā noņemt rūgtumu no prosas? Rūpīgi noskalojiet un pēdējam ūdenim pievienojiet šķipsniņu sāls. Pirms gatavošanas varat to pārliet arī verdošu ūdeni.