Iestājoties gada vēsajam un tumšajam laikam, istabas augi ir īpaši jutīgi pret gaismas un barības vielu trūkumu. Lapas kļūst bālas, augšana palēninās, un jaunie dzinumi kļūst tievāki.
Ar šo problēmu saskaras lielākā daļa dārznieki, taču ne visi apzinās, ka efektīvs risinājums burtiski tiek izliets izlietnē pēc vakariņu pagatavošanas.
Ūdens, kurā tika vārīti kartupeļi, nav tikai ūdens; tas ir vērtīgs kālija, fosfora, B vitamīnu un cietes avots. Augiem, kas gatavojas ziemas miera periodam, šis maisījums ir ideāls atbalsts.
Kālijs stiprina šūnu sieniņas un palielina izturību pret caurvēju un sausu gaisu no apkures ierīcēm. Fosfors stimulē sakņu attīstību, un ciete kalpo kā enerģijas rezerve turpmākai pavasara augšanai.
Lietošana
Pamatnes sagatavošana: Ielejiet ūdeni, kurā vārīti nomizoti kartupeļi, stikla burkā. Svarīgi: šķidrums nedrīkst būt sāļš, pretējā gadījumā tas tikai kaitēs augiem. Ļaujiet novārījumam pilnībā atdzist līdz istabas temperatūrai.
LASI VĒL:
Pareiza atšķaidīšana. Koncentrēts novārījums var izveidot plēvīti uz augsnes virsmas. Tāpēc augu laistīšanai to atšķaidiet ar tīru, nostādinātu ūdeni proporcijā 1:3 (viena daļa novārījuma pret trim daļām ūdens).
Augu laistīšana. Laistiet istabas augus ar iegūto šķīdumu pie saknēm, tāpat kā ar parastu ūdeni, bet ne biežāk kā reizi 3 līdz 4 nedēļās. Augsnei iepriekš jābūt nedaudz mitrai. Ideālā gadījumā šo metodi izmantojiet pēc saulrieta, lai izvairītos no straujas mitruma iztvaikošanas.
Pēc pirmās mēslošanas lapu malu dzeltēšana pazūd, un pašas lapas kļūst elastīgākas un piesātinātākas krāsās. 2 līdz 3 nedēļu laikā parādās jauni, spēcīgi dzinumi, un ziedošas sugas var negaidīti ražot pumpurus pat novembrī.