Īstam sviestam jābūt ražotam tikai no krējuma, dažreiz pievienojot ieraugu. Saskaņā ar standartu tam jāsatur vismaz 82,5% piena tauku. Viss, kas ir zem šī līmeņa, tiek klasificēts citās kategorijās.[
Ja tauku saturs ir mazāks par 70%, tas nav sviests, bet gan sviests vai margarīns, pat ja uz iepakojuma ir norādīts "klasiskais".
Kas jāņem vērā, pērkot sviestu
Izlasiet sastāvdaļas - labam sviestam nevajadzētu saturēt augu taukus, aizstājējus, emulgatorus vai aromatizētājus. Jebkuras papildu sastāvdaļas ir zīme, ka produkts nav dabīgs.
Apskatiet krāsu - augstas kvalitātes sviesta krāsa ir no gandrīz balta līdz gaiši dzeltenai. Spilgti dzeltena krāsa bieži norāda uz krāsvielu klātbūtni. Spēcīga smarža ir arī brīdinājuma zīme: dabīgajam sviestam ir ļoti vāja smarža.
Novērtējiet konsistenci - sviestam jābūt stingram ledusskapī un viegli mīkstinām istabas temperatūrā. Pārāk zema cena gandrīz vienmēr liecina par to, ka meklējat imitāciju: dabīgas sastāvdaļas nevar būt lētas.
Marķēšana un standarti - saskaņā ar PVD standartiem ražotie produkti parasti ir tuvāki tradicionālajām receptēm. Saskaņā ar tehniskajām specifikācijām ražotie produkti var saturēt augu taukus un citas sastāvdaļas.
LASI VĒL:
Neuzticieties tādiem "ciemata" nosaukumiem kā "Mājas", "Vectēva" vai "Vecmāmiņas" — tie ir tikai mārketinga triki. Iepakojums negarantē kvalitāti.
Labāk izvēlēties cienījamus ražotājus ar pārredzamu informāciju par sastāvdaļām. Noderīgi ir arī neatkarīgi testēšanas rezultāti.
Ieguvumi un pareiza uzglabāšana
Dabīgais sviests ir A, D, E, K vitamīnu un citu labvēlīgu vielu avots. Mērenā daudzumā (10–20 g dienā) tas var būt daļa no veselīga uztura.
Uzglabājiet sviestu ledusskapī, iepakojumā, folijā vai noslēgtā sviesta traukā — tas novērš oksidēšanos un ilgāk saglabā produktu svaigu.