Kā pareizi uzglabāt augsni stādiem - veiksmīgu dārznieku noslēpumi

Stādu kvalitāte nesākas no sēklām, bet gan no augsnes. Tā ir augu veselības un veiksmīgas augšanas pamats. Dārznieki bieži saskaras ar problēmām, kad veikalā pirktā vai mājās gatavotā augsnē iesētās sēklas slikti dīgst un jaunie augi iet bojā. Galvenā problēma slēpjas nepareizos augsnes maisījuma uzglabāšanas apstākļos.

Optimāli uzglabāšanas apstākļi

Augsnes uzglabāšanai nepieciešama rūpīga izvēle: ideālā vieta ir vēsa, tumša un sausa vieta. Nevēlami apstākļi, piemēram, augsta temperatūra un mitrums, veicina pelējuma un sēnīšu augšanu. Šie mikroorganismi var atrasties jebkurā augsnē, un, nonākot siltā, ar skābekli bagātā vidē, tie kļūst aktīvi, izraisot aplikumu un izmaiņas augsnes struktūrā.

Augsnes kaitēkļi nav mazāk bīstami: olas un kāpuri var izdzīvot augsnes kunkuļos, gaidot labvēlīgus apstākļus attīstībai. Augsnes pārvietošana apsildāmā telpā var uzsākt to dzīves ciklu, galu galā novājinot augus un padarot tos uzņēmīgus pret kaitēm.

Vietas un iepakojuma izvēle

Augsni vislabāk uzglabāt neapdzīvojamās telpās ar pastāvīgi zemu temperatūru. Garāžas, šķūņi vai izolēti balkoni, kur temperatūra nenoslīd zem sasalšanas punkta.

Tomēr ir svarīgi ņemt vērā mitruma līmeni: pat zemā temperatūrā augsts mitrums var sabojāt augsni. Ja augsne ir jāuzglabā pagrabā, pārvietojiet to hermētiskos plastmasas traukos.

LASI VĒL:

Svarīga ir arī trauku izvietošana. Var izmantot iepakotu augsni, bet tikai tad, ja tā paliek neskarta. Vislabāk to pārvietot specializētos traukos: metāla vai plastmasas mucās ar vākiem vai hermētiskos pārtikas traukos mazākiem daudzumiem.

Dezinfekcija un sagatavošana

Pašgatavotiem augsnes maisījumiem nepieciešama rūpīgāka sagatavošana. Pirms uzglabāšanas augsne ir jāaizsargā no kaitēkļiem un nezāļu sēklām. Viena no vienkāršākajām un efektīvākajām metodēm ir sasaldēšana.

 Ziemā augsni var atstāt ārā vai uz balkona, ļaujot tai vairākas reizes sasalt un atkust. Uzticamāka metode ir tvaicēšana: augsnes ievietošana caurdurī virs verdoša ūdens var iznīcināt lielāko daļu kaitēkļu 20–30 minūšu laikā.

Pirms svaigi sagatavotas augsnes lietošanas, īpaši, ja tā ir mitra, vislabāk to plānā kārtā izklāt uz cepšanas paplātes un nosusināt istabas temperatūrā, ik pa laikam apmaisot.

Pareiza sagatavošana un uzglabāšanas apstākļi palīdzēs radīt optimālu vidi sēklu spēcīgai dīgšanai, un jaunie augi būs spēcīgi un izturīgi pret kaitēm.