Cepšanas pannu nekad nevar būt par daudz. Viena pankūkām, otra dārzeņu sautēšanai, trešā cepšanai un vēl viena dažādiem gadījumiem. Taču to uzturēšana perfektā stāvoklī prasa daudz pūļu.
Gatavošanas laikā uzkarsētie tauki izplatās gar pannas malām, pil uz ārpuses un karstuma ietekmē "pielīp" pie virsmas. Pakāpeniski un nemanāmi tie uzkrājas blīvā un diezgan biezā slānī, ko nevar noņemt ar vienkāršu trauku mazgāšanas līdzekli vai sūkli.
Saimnieces, kurām rūp mājsaimniecības labsajūta, izvairīsies no ķīmisko vielu lietošanas. Viņas paļausies uz mūsu vecmāmiņu pārbaudītām receptēm.
Teflona un keramikas pannu kopšana
Runājot par pannām ar nepiedegošu pārklājumu, kopšanas līdzekļu izvēle ir ierobežota. Derēs tikai mīksts sūklis un videi draudzīgs mazgāšanas līdzeklis. Pat parastā cepamā soda šajā gadījumā nedarbosies – jūs sabojāsiet pārklājumu, padarot traukus nelietojamus.
Tāpēc vienīgais risinājums ir neatstāt tos ar pārtikas atlikumiem ilgstoši. Tā vietā tūlīt pēc gatavošanas tos maigi un uzmanīgi nomazgājiet ar drānu vai sūkli. Cepamo sodu var izmantot arī keramikas trauku tīrīšanai, taču tā jāuzklāj tūlīt pēc lietošanas un ļoti uzmanīgi.
Ja nepieciešama rūpīgāka tīrīšana, ieteicams tos vārīt piesātinātā mazgāšanas sodas un parastā mazgāšanas līdzekļa šķīdumā. 3 litriem ūdens būs nepieciešama glāze mazgāšanas līdzekļa un 3–5 ēdamkarotes sodas. Ievietojiet pannu siltā šķīdumā un vāriet 25–30 minūtes. Pēc vārīšanās rūpīgi noskalojiet to zem tekoša karsta ūdens – tas būs kā jauns.
Nerūsējošā tērauda un emaljētu pannu tīrīšana
Šāda veida trauki ir izturīgāki, un ir daudz vairāk iespēju, kā efektīvi noņemt kvēpu nogulsnes. Apskatīsim populārākos no tiem.
Sāls, etiķis un ūdens
Vispirms uz apakšas uzkaisiet plānu sāls kārtu un ielejiet 9% etiķi. Novietojiet katliņu uz plīts un uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai. Pēc tam pievienojiet pāris ēdamkarotes sodas un samaziniet siltumu. Pēc apmēram divdesmit minūtēm, kad gandrīz viss šķidrums ir iztvaikojis, noņemiet katliņu no plīts un rūpīgi noskalojiet ar karstu ūdeni.
LASI VĒL:
Koksnes pelni
Vecs un pārbaudīts mehāniskās tīrīšanas veids, kas ir neticami efektīvs. Ideāli piemērots tiem, kas lieto plīti. Uz mitras drānas uzkaisiet nelielu daudzumu pelnu un rūpīgi noslaukiet traukus ar šo maisījumu. Ļoti netīriem traukiem tas prasīs ievērojamas pūles un pacietību. Pēc tīrīšanas mazgājiet kā parasti.
Aktivētā ogle
Sasmalciniet tabletes, kas pieejamas aptiekās, pulverī un uzklājiet pulveri, nedaudz atšķaidītu ar ūdeni, uz skartajām vietām. Pēc 15 minūtēm noskalojiet ar parastu sūkli.
Cepamā soda
Vienkārši uzklājiet pulveri uz mitra sūkļa un notīriet. Ļoti netīrām vietām ļaujiet samitrinātajai cepamajai sodai kādu brīdi iedarboties, pirms beržat ar drānu vai sūkli.
Galda sāls
Sāls ir noderīga, lai tīrītu jebkurus virtuves piederumus ar piedegušiem ēdiena atlikumiem. Apkaisiet to uz trauku apakšas un ļaujiet tai izšķīst. Mīkstiniet oglekļa nogulsnes un pēc tam notīriet ar sūkli. Mīksti metāla sūkļi atvieglos procesu.
Biezu čuguna pannu tīrīšana
Čuguns ir izturīgs un ilgmūžīgs metāls. No tā izgatavoti trauki kalpo gadu desmitiem. Tam ir arī daudzas tīrīšanas metodes. Apskatīsim visefektīvākās un interesantākās no tām.
Uguns attīrošais spēks
Ir vairākas tīrīšanas metodes, izmantojot uguni. Tās ietver apdedzināšanu lodlampas liesmā, kam seko tīrīšana ar stiepļu suku un skalošana, vai apdedzināšanu virs karstām oglēm. Otrā metode padarīs jūsu pannu kā jaunu, taču jums rūpīgi jāuzrauga process.
Interesanta tīrīšanas metode ietver parasto smilšu un uguns izmantošanu. Piepildiet pannu ar smiltīm un novietojiet to uz mērenas uguns. Smiltīm jābūt pilnībā izceptām, kas aizņems 2–3 stundas. Tagad noņemiet pannu no uguns, izņemiet smiltis un stingri uzsitiet pa to ar koka āmuru. Visi oglekļa nogulsnes nokritīs, un viss, kas jums jādara, ir izskalot pannu.
Čuguna pannu posts ir rūsa
Neskatoties uz visām čuguna pannu priekšrocībām, tām ir viens nopietns trūkums: tās laika gaitā rūsē. Vienkārša procedūra var palīdzēt atrisināt šo problēmu. Pēc regulāras tīrīšanas mēs veiksim atdzīvināšanu, izmantojot karstumu un taukus.
Ievietojiet sausu un tīru pannu cepeškrāsnī 120 grādu temperatūrā uz 40 minūtēm. Pēc tam ieziediet to ar cūkgaļas taukiem vai augu eļļu un cepiet vēl stundu, palielinot temperatūru līdz 200–230 grādiem pēc Celsija. Pēc stundas izņemiet to no cepeškrāsns un ļaujiet atdzist. Tad, kad tā ir atdzisusi, vēlreiz ieziediet to ar taukiem. Tas arī viss, panna ir gatava lietošanai.
Cepšanas pannu tīrīšana ar silikāta līmi
Šī brīnišķīgā metode pastāv jau ilgu laiku, taču to joprojām veiksmīgi izmanto arī mūsdienās. Piepildiet lielu trauku, kurā ērti ietilptu jūsu cepamā panna, ar ūdeni, standarta 100 gramu pudeli silikāta līmes, pusi sarīvēta veļas ziepju gabaliņa un paciņu veļas sodas.
Novietojiet trauku uz plīts, iegremdējiet tajā sodrējušo pannu un vāriet uz lēnas uguns stundu. Noņemiet no uguns un ļaujiet pannai nedaudz atdzist, izņemiet to un noskalojiet ar tīru ūdeni. Šīs "vārīšanas" efektivitāte ir vienkārši pārsteidzoša – pannai tiks dota jauna dzīve, un nepaliks nekādu traipu pēdas.