Kā pārbaudīt medus kvalitāti ar sērkociņu un glāzi ūdens - metode, kas nekad nemelo

Pircēji bieži šaubās, vai burciņā esošais medus ir īsts vai viltojums, kas gatavots ar cukura sīrupu. Ir vienkāršs veids, kā pārbaudīt tā kvalitāti, kam nav nepieciešama laboratorija.

Viss, kas nepieciešams, ir sērkociņš un glāze ūdens. Šī metode pastāv jau kopš pagājušā gadsimta. Pārbaude ir vienkārša: dabīgais medus ūdenī nešķīst uzreiz, bet veido blīvus pavedienus. Viltotais medus acumirklī sadalās un iekrāso ūdeni.

Lai pārbaudītu tā autentiskumu, vienkārši piliniet nelielu daudzumu medus glāzē un ievietojiet tajā sērkociņu. Ja medus ir īsts, tas apņems koksni un uzreiz nenotecēs. Viltots medus uzvedas citādi. Sīrups ātri izšķīst, neatstājot nekādas pēdas uz sērkociņa.

Ķīmiķi skaidro: dabīgais medus satur enzīmus un organiskās skābes. Tie ir tie, kas rada tā viskozitāti un blīvumu. Viltotam medum, kas gatavots ar cukuru, trūkst šo īpašību. Tāpēc tas ūdenī uzvedas kā parasts sīrups.

Daži eksperti iesaka papildus aizdedzināt medū iemērktu sērkociņu. Īsts medus netraucē degšanu, savukārt viltots medus nodzēš liesmu.

LASI VĒL:

Šī metode ir vienkārša un pieejama ikvienam. Tā ļauj atšķirt augstas kvalitātes medu no viltojuma tieši mājās.

Biškopji atzīmē, ka dabīgajam medum vienmēr ir izteikts aromāts. Taču ūdens un sērkociņu tests sniedz skaidru rezultātu. Pircēji tirgos bieži sūdzas par viltotu medu. Un šīs metodes palīdz pasargāt sevi no krāpšanas.

Ķīmiķi uzsver, ka laboratorijas testi ir precīzāki, taču šī metode joprojām ir uzticama mājas testēšanai. Dažas saimnieces to izmanto pirms ražas novākšanas. Galu galā medus garša un glabāšanas laiks ir atkarīgs no medus kvalitātes.

Sērkociņu metode ir kļuvusi par populāru standartu. Tā ir vienkārša, bet darbojas nevainojami. Tāpēc to joprojām izmanto pat pieredzējuši biškopji. Tā palīdz saglabāt uzticību produktam un atšķirt īsto no viltojuma.