Trauku mazgāšanas sūklis ir neaizstājams virtuves priekšmets, taču tas bieži vien pārāk ilgi stāv pie izlietnes. Izrādās, ka pats sūklis var būt netīrākā lieta visā virtuvē.
Trauku sūkļi ir īsts daudzfunkcionāls instruments virtuvē: tos izmanto trauku mazgāšanai, darba virsmu, izlietņu, katlu un pannu tīrīšanai. Tas nozīmē, ka tajos ātri uzkrājas milzīgs skaits baktēriju.
Cik bieži jātīra virtuves sūklis?
Virtuves sūkļi, ja tie netiek pareizi iztīrīti, var kļūt par baktēriju perēkli, tāpēc pēc katras lietošanas reizes tos rūpīgi noskalojiet un izgrieziet. Vēl viens vienkāršs veids, kā iztīrīt virtuves sūkli, ir to vienu minūti uzsildīt mikroviļņu krāsnī. Tas iznīcinās visas baktērijas, pagarinot tā kalpošanas laiku.
Lasi vēl:
Sūkli var notīrīt arī ar kaut ko tik vienkāršu kā etiķi. Viss, kas jums jādara, ir piepildīt bļodu ar etiķi un iemērkt sūkli tajā 5–7 minūtes. Pēc tam izņemiet sūkli no etiķa un rūpīgi noskalojiet to ar karstu ūdeni. Pēc tam labi izgrieziet to un ļaujiet tam nožūt.
Cik bieži jāmaina trauku mazgāšanas sūklis?
Ieteicams to darīt katru nedēļu — pat ja sūklis neizskatās netīrs, uz tā var veidoties baktērijas un dažreiz pat pelējums, ja tas pastāvīgi ir mitrs. Netīrs sūklis noteikti nav kaut kas tāds, ko vēlaties pieskarties saviem traukiem.
Turklāt jums rūpīgi jāuzrauga smakas izskats: tiklīdz sūklis sāk dīvaini smaržot, tas nekavējoties jānomaina.
Nav pārāk jāuztraucas par baktērijām uz sūkļiem. Pētījumi liecina, ka neviena no tūkstošiem baktēriju, kas atrodamas uz sūkļiem, nav saistīta ar saindēšanos ar pārtiku vai nopietnām slimībām.