Daudzi pieaugušie atceras padomju bērnudārzos pasniegtā gaisīgā biezpiena sacepuma maigo garšu. Šis vienkāršais deserts ir kļuvis par siltu atmiņu simbolu par bezrūpīgu bērnību.
Mūsdienās saimnieces bieži cenšas atjaunot leģendāro padomju sacepuma recepti, taču lielākā daļa mūsdienu versiju ļoti atšķiras no oriģināla. Daudzus moka jautājums: kāpēc mājās gatavoti konditorejas izstrādājumi sanāk tik atšķirīgi no lolotā bērnudārza sacepuma?
Galvenais iemesls slēpjas receptē un pagatavošanas tehnoloģijā. Piedāvājam sacepuma recepti skolām un pirmsskolas vecuma bērniem, kas balstīta uz 1965. gada tehnoloģiju. Tas patiesi ir gards sacepums. Tieši tas pats.
Sastāvdaļas
Biezpiens – 1 kg (derēs jebkurš)
Manna – 2 ēdamkarotes
Olas – 2
Cukurs – 4 ēdamkarotes
Vanilīns – 1 paciņa
Rozīnes – 100 grami
Skābais krējums – dažas ēdamkarotes sacepuma virsmas ieziešanai.
LASI VĒL:
Biešu un bumbieru salāti atnesīs laimei un veiksmei – ēdiens, kas patīk 2026. gada simbolam zirgam
Vecmāmiņas top-4 metodes tepiķu tīrīšanā – izcils rezultāts pat bez ķīmijas
Kā pagatavot biezpiena sacepumu
Galvenais noslēpums, lai pagatavotu gaisīgu biezpiena sacepumu, kādu gatavo bērnudārzā, ir biezpiena sagatavošana. Sarīvējiet biezpienu uz rīves ar vismazākajiem (asaras formas) caurumiņiem, līdz pazūd visi kunkuļi. Neizmantojiet mikseri vai blenderi!
Pievienojiet olas, vaniļu, mannu un tvaicētas rozīnes sarīvētajam biezpiena maisījumam un visu rūpīgi samaisiet.
Otrais gaisīgā sacepuma noslēpums ir neliela cepamtrauka izmantošana (liels trauks nederēs). Trauka apakšu un malas ieziež ar izkausētu sviestu, ielejiet tajā biezpiena maisījumu un viegli piespiediet ar lāpstiņu.
Virsu ieziež ar skābo krējumu. Cepiet cepeškrāsnī 180–190 grādu temperatūrā pēc Celsija 50–60 minūtes.
Trešais svarīgais šī sacepuma noslēpums ir ļaut tam atdzist, neizņemot to no pannas. Pēc atdzesēšanas sagriež gabaliņos un pasniedz ar skābo krējumu vai šokolādes mērci. Izbaudiet šo gardu desertu un jaukas bērnības atmiņas.