
Plūmju un ābolu adžika ir daudzpusīga mērce, kas lieliski papildina gaļas un zivju ēdienus, kā arī zupas un mērces. Adžika pēc manas ukraiņu vīramātes receptes ir pikanta, saldskāba un ļoti aromātiska.
Nepieciešamās sastāvdaļas
500 g plūmju (nomizotas)
100 g ābolu
100 g sīpolu
100 g paprikas
1 čili pipars
300 g tomātu
50 g ķiploku
1 tējkarote "Khmeli-suneli" garšvielas
0,5 tējkarotes malta koriandra
50 g cukura
½ ēdamkarotes sāls
LASI VĒL:
Pagatavošanas gaita
Rūpīgi nomazgājiet visus dārzeņus un tos nosusiniet. Sagrieziet ābolus četrās daļās un izņemiet sēklas.
Plūmes pārgrieziet pa vidu un izņemiet kauliņus. Nomizojiet sīpolu un sagrieziet lielos kubiņos. Paprikai izņemiet kātiņu un sēklas, tad to sagrieziet nelielos gabaliņos.
Sagrieziet arī tomātus šķērsām, uz minūti iemērciet tos verdošā ūdenī, pēc tam aukstā ūdenī, nomizojiet un sagrieziet četrās daļās. Rupji sakapājiet čili piparu.
Kā redzat, nevajag neko smalki kapāt, jo pēc sagriešanas ābolus, plūmes, sīpolu, papriku, čili piparu un tomātus samaļ gaļas mašīnā, kas paveic visu darbu, lai iegūtu viendabīgu mērces konsistenci. Varat arī sablendēt dārzeņus ar blenderi, ja jums tā ir ērtāk.
Dārzeņus liek katliņā, pievieno khmeli-suneli un koriandru un vāra uz lēnas uguns 50 minūtes no vārīšanās brīža. Pēc tam pievieno izspiestu ķiploku, cukuru un sāli un vāra uz lēnas uguns vēl 30 minūtes.
Gatavu adžiku ieliek iepriekš sterilizētās burkās, atdzesē un ievieto ledusskapī. Lai sagatavotu adžiku ziemai, piepildiet sterilizētas burkas ar karstu adžiku un aizveriet ar sterilizētiem vākiem.