
Kartupeļi ir vispopulārākais dārzenis mūsu valstī, jo tos var pagatavot dažādos veidos: cepti, vārīti vai sautēti. Un tie vienmēr izdodas garšīgi. Bet, ja, tos gatavojot ceptus vai biezenī sanāk grūtības, ir pienācis laiks iepazīties ar gatavošanas padomiem.
Sadurstiet kartupeļus ar zobu bakstāmo
Lai gan cepti kartupeļi mizā ir ļoti vienkārši pagatavojams ēdiens, pat tie var radīt problēmas. Visbiežāk pavāru neapmierinātība rodas saplaisājušos kartupeļu dēļ. Tie visbiežāk pārsprāgst, jo gatavošanas laikā zem mizas uzkrājas tvaiks, kas nespēj izplūst un pārplēš mizu.
Lai atrisinātu šo problēmu un izvairītos no saplaisājušo kartupeļu gabalu izvilkšanas no katla, izmantojiet zobu bakstāmos. Pirms kartupeļu ievietošanas katlā un ūdens pievienošanas vairākas reizes sadurstiet katru kartupeli ar zobu bakstāmo. Tas neļaus tvaikam pārplēst kartupeļus no iekšpuses, jo tam būs caurums, pa kuru izplūst.
Pagatavojiet kartupeļu biezeni ar karstu pienu
Mīksts, gaisīgs kartupeļu biezenis ar samtainu tekstūru, kas kūst mutē — kas gan varētu būt gardāks? Taču šādas tekstūras sasniegšana ne vienmēr ir iespējama. Bieži vien ēdiens sanāk lipīgs, kunkuļains un ar spēcīgu cietes garšu.
Daudzi cilvēki domā, ka problēma ir kartupeļu veidā, bet patiesībā problēma ir pienā, ko izmantojat biezeņa pagatavošanai. Tieši piens nosaka, vai kartupeļu biezenim būs gaisīga konsistence.
Ja kartupeļiem pievienosiet aukstu pienu, ciete sāks kondensēties, un kartupeļu biezenis kļūs pastas konsistencei līdzīgs. Savukārt karsts piens padarīs kartupeļu biezeni vieglu, gludu un zīdainu. Profesionāli pavāri iesaka to uzsildīt ar lauru lapu vai nedaudz muskatrieksta – tas pastiprinās garšu un uzlabos kartupeļu biezeņa aromātu.
LASI VĒL:
Viņas uz visiem laikiem aizmirsīs ceļu – lieciet šo pagrabā, lai aizdzītu peles un žurkas
5 viesnīcu noteikumi, kurus daudzi apmeklētāji pārkāpj – šādi var iekļūt melnā sarakstā
Izkausējiet sviestu karstā pienā
Lai pagatavotu perfektu kartupeļu biezeni, ir svarīgi, lai ne tikai piens būtu karsts, bet arī visas pārējās sastāvdaļas būtu aptuveni vienā temperatūrā. Tad biezeņa sastāvdaļas "izkusīs kopā" un radīs gardu garšu. Protams, karstajos kartupeļos var iemest saldēta sviesta gabaliņu, un tas izkusīs. Bet esiet uzmanīgi – tas var sabojāt ēdienu.
Profesionāli pavāri to dara šādi: viņi ņem nelielu katliņu, ielej tajā aukstu pienu, novieto uz plīts, pagaida, līdz tas uzsilst, un tad pievieno sviestu. Ir svarīgi maisījumu uzsildīt, bet neuzvārīt. Kad šķidrums sasniedz pareizo temperatūru, nekavējoties pievienojiet to karstajiem kartupeļiem.
Karsējiet kartupeļus uz plīts
Pirms biezeņa sasmalcināšanas, ievietojiet kartupeļus karstā pannā un viegli uzsildiet. Tikai nepievienojiet eļļu, citādi tie sāks cepties. Vislabāk kartupeļus saspaidīt nevis pannā vai katlā, kurā tie tika vārīti, bet gan atsevišķā bļodā, kurā nebūs lieka šķidruma utt.
Pirms cepšanas iemērciet kartupeļus
Daudzi pavāri domā, ka noslēpums slēpjas liela daudzuma augu eļļas un biezas cepamās pannas izmantošanā, bet patiesībā ir svarīgi pareizi sagatavot kartupeļus cepšanai. Kraukšķīgas garoziņas galvenais ienaidnieks ir liekā ciete kartupeļos. Tiklīdz sagriežat kartupeli, tas atbrīvojas no savām šūnām, un ar to sākas stāsts, kas padara gatavo ēdienu tik žilbinošu. Cepšanas laikā ciete ātri absorbē eļļu un neļauj garozai veidot kraukšķīgu garoziņu. Tā rezultātā kartupeļi sanāk pārāk taukaini, bez skaistas zeltainas krāsas.
Ko var darīt, lai no tā izvairītos? Ir dažas lietas, kas jāņem vērā
Pēc mizošanas un sagriešanas noteikti iemērciet kartupeļus bļodā vismaz 30–40 minūtes – auksts ūdens izvilks lielāko daļu cietes. Pēc tam šķēles rūpīgi noskalojiet zem tekoša ūdens un noteciniet caurdurī.
Otrais solis ir nosusināt tās ar papīra dvieli. Ir svarīgi, lai uz kartupeļu virsmas nepaliktu mitrums, tāpēc jums būs nepieciešams daudz papīra dvieļu. Varat izmantot arī tīru virtuves dvieli.
Ir svarīgi uzkarsēt eļļu pannā līdz pareizai temperatūrai. Pirms visas kartupeļu porcijas pievienošanas ievietojiet vienu šķēli pannā un novērojiet. Ja eļļa ir pārāk karsta, apkārt esošais slānis sāks spēcīgi burbuļot, kas nozīmē, ka tas ir pietiekami karsts.