Eksperte beidzot izstāsta visu patiesību par to, vai olas glabāt ledusskapī vai uz galda

Mērija Berija ir dalījusies ar "amerikāņu veidu", kā saglabāt olas svaigas, tādējādi pieliekot punktu senam strīdam starp britiem un amerikāņiem par to, kur labāk glabāt olas.

 Apvienotajā Karalistē olas tradicionāli tur istabas temperatūrā uz galda, savukārt ASV – ledusskapī, jo tās tiek mazgātas, tādēļ tiek noņemtas dabīgās aizsargslāņa kutikulas. Lai novērstu baktēriju augšanu, šādas olas jāuzglabā vēsumā.

Savā grāmatā “Mary Berry's Complete Cookbook” slavenā kulinārijas eksperte atbalstīja amerikāņu metodi: “Olas glabājiet to iepakojumā ledusskapī (tālāk no produktiem ar spēcīgu smaržu, lai tās neuzsūc aromātus caur čaumalu).”

Lai saglabātu kvalitāti, viņa iesaka:

novietot olas ar šauro galu uz leju, lai dzeltenums paliktu centrā,

vienmēr izmantot tās līdz derīguma termiņa beigām.

Ledusskapja temperatūra +4 °C vai zemāka palīdz saglabāt olas svaigas ilgāk. Tās jāliek uz galvenā plaukta, bet nekādā gadījumā ne durvīs, jo biežas temperatūras svārstības var izraisīt ātrāku bojāšanos.

Pārtikas higiēnas speciāliste Džena Kellija (Essential Food Hygiene UK) piekrīt, ka olas jātur ledusskapī, taču brīdina – ja tās glabā durvīs, kondensāts uz čaumalas var veicināt baktēriju attīstību un pat saindēšanās risku.

Mērija arī atzīmē, ka olas iespējams sasaldēt – līdz sešiem mēnešiem (optimāli četros).

Jēlas olas bez čaumalas labi saglabājas saldētavā.

Veselas olas pirms sasaldēšanas viegli sakuļ, dzeltenumam pievieno šķipsniņu sāls (sāļiem ēdieniem) vai cukuru (saldajiem).

Olu baltumiem nekas nav jāpievieno.

Atlaidināšanai ieteicams tās atstāt istabas temperatūrā. Arī ēdieni uz olu bāzes – piemēram, kišs, krēmi un mūsas – ir piemēroti sasaldēšanai.

Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu...