Dārzkopji atklāj labāko laiku, kad izrakt bietes un burkānus ilgstošai uzglabāšanai

Katrs dārznieks sapņo saglabāt bietes un burkānus sulīgus un veselīgus līdz pavasara siltumam, taču, lai to izdarītu, ir jāatrod ideāls brīdis ražas novākšanai.

Kad izrakt bietes un burkānus

Bieži vien rodas kārdinājums izrakt ražu jau septembra sākumā. Tomēr pieredzējuši dārznieki brīdina: tieši septembra otrajā pusē un oktobra sākumā, kad naktis kļūst vēsākas un augsne vēl siltāka, sakņaugi piedzīvo savu pēdējo, intensīvo augšanu. Tie var palielināties gandrīz par ceturtdaļu, būtiski ietekmējot kopējo ražu.

Galvenais vadlīnija pareizā rakšanas laika noteikšanai ir laikapstākļi. Optimālais periods ir no septembra beigām līdz oktobra pirmajām desmit dienām.

LASI VĒL:

Burkāni un bietes var izturēt vieglus aukstuma viļņus, pat līdz -1 līdz -2°C. Lai aizsargātu virs zemes izvirzītās neaizsargātās biešu galviņas, tās jāapber ar papildu augsni. Tomēr ražas novākšana jāveic pirms pirmajām nopietnajām salnām. Tas ir īpaši svarīgi bietēm, jo ​​sals var sabojāt to augšējās daļas, kas uzglabāšanas laikā neizbēgami novedīs pie straujas serdes puves vai melnēšanas.

Laikapstākļi ir gan mūsu draugi, gan ienaidnieki. Pārmērīgi silts rudens var padarīt bietes sīkstas un stiegrotas, savukārt lietains rudens liek dārzeņiem absorbēt lieko mitrumu, kā rezultātā tie zaudē garšu un sāk plaisāt.

Sausa augsne agrā rudenī ir labākais sabiedrotais, jo tā ļauj sakņu dārzeņiem attīstīties un maksimāli palielināt cukura un vitamīnu uzkrāšanos.

Kā pareizi izrakt sakņu dārzeņus

Kad laiks ir noteikts, mēs pārejam pie pašas ražas novākšanas. Galvenais noteikums ir izvairīties no jebkādiem mehāniskiem bojājumiem.

Nekad neizraujiet sakņu dārzeņus ar rokām! Izmantojiet dakšu vai lāpstu, uzmanīgi tos izrokot no sāniem. Pēc tam, turot tos aiz galotnēm, uzmanīgi izraujiet tos no zemes.

Augsnes nokratīšana, sitot dārzeņus pret instrumentiem, ir stingri aizliegta. Tas rada mikrotraumas, kas var kļūt par infekcijas iekļūšanas punktiem. Augsne uzmanīgi jānoņem ar rokām (vēlams, ar cimdiem).

Izrociet sakņu dārzeņus no rīta sausā dienā un atstājiet tos dārza dobē uz visu dienu, lai tie nožūst. Vakarā uzmanīgi noņemiet galotnes ar asu nazi.

Savlaicīga ražas novākšana, kas veikta ar vislielāko rūpību, garantē bagātīgu ražu un iespēju baudīt pašu audzētu dārzeņu garšu līdz nākamajam pavasarim.