Kijevas torte – perfekts deserts svētkiem no ukraiņu virtuves

Kijevas kūka ir garda olu baltumu viegluma un gaisīguma un riekstu smaguma kombinācija. Droši vien nav neviena, kurš nebūtu izmēģinājis šo kūku. Ja vēl neesat to izmēģinājuši, jūs kaut ko palaidāt garām, bet neuztraucieties – to ir viegli pagatavot.

Sastāvdaļas

Olu baltumi – 200 g

Cukurs – 50 g

Vaniļas cukurs – 1 paciņa

Cukurs – 185 g

Lazdu rieksti – 150 g

Milti – 45 g

Sastāvdaļas krēmam

Sviests – 250 g

Kakao – 10 g

Ola – 1

Konjaks – 1 ēdamkarote

Piens – 150 g

Cukurs – 200 g

Vaniļas cukurs – 1 paciņa

LASI VĒL: 

Pagatavošanas gaita

Pirmajā dienā raudzējiet olu baltumus. Atstājiet 200 g olu baltumu un astājiet siltā vietā uz 12 vai 24 stundām. Tās ir gatavas cepšanai, kad uz virsmas parādās mazi burbuļi.

Apgrauzdējiet lazdu riekstus, smalki sakapājiet tos un sajauciet ar miltiem un 185 g cukura.

Saputojiet olu baltumus stingrās putās, pēc tam pievienojiet 50 g cukura un vaniļas cukuru. Saputojiet, līdz veidojas stingras putas.

Ielejiet miltu, cukura un riekstu maisījumu olu baltumos un viegli samaisiet. Sadaliet "mīklu" divās daļās un ievietojiet tās ar ieziestu cepampapīru izklātās formās (formām jābūt dažāda izmēra: vienai 20 cm, otrai 23 cm). Ja nevarat cept divas kārtas vienlaikus, sadaliet sastāvdaļas divās porcijās, samaisiet un cepiet tās pārmaiņus.

Cepiet 140 grādos pēc Celsija 2 stundas. Ja jūsu cepeškrāsnij nav temperatūras regulēšanas, cepiet ar nedaudz pusatvērtām durvīm nedaudz ilgāk. Kūkām jābūt krēmīgā krāsā. Ļaujiet gatavajām kūkas kārtām atpūsties 24 stundas, lai tās sacietētu, pēc tam noņemiet cepampapīru.

Krēma pagatavošana

Trešajā dienā pagatavojiet Šarlotes krēmu. Izņemiet sviestu no ledusskapja un ļaujiet tam mīkstināties istabas temperatūrā. Pēc tam sāciet gatavot sīrupu. Sajauciet pienu un olu, rūpīgi maisot (ja pienu un olu labi nesajaucat, olu baltumi var sarecēt, pievienojot cukuru). Pievienojiet cukuru, uzlieciet uz plīts un uzvāriet.

Vāriet uz lēnas uguns 4-5 minūtes, nepārtraukti maisot, līdz sīrups sabiezē. Kad gatavs, tam vajadzētu garšot un būt iebiezināta piena konsistencei. Ielejiet sagatavoto sīrupu bļodā, pārklājiet ar pārtikas plēvi un ļaujiet atdzist.

Saputojiet mīkstinātu sviestu ar vaniļu. Pievienojiet atdzesēto sīrupu pa ēdamkarotei, turpinot putot. Atdaliet 200 g krējuma un atlikušajam baltajam krēmam pievienojiet kakao pulveri, pēc tam konjaku. Saputojiet abus krējumus ar mikseri.

Lielo kūkas kārtu novietojiet uz cepampapīra loksnes un pārklājiet ar 2/3 baltā krēma. Pārklājiet ar otro kūkas kārtu. Uzmanīgi nogrieziet lieko masu no pirmās kūkas kārtas ar zāģveida kustībām un sasmalciniet atgriezumus drupačās.

Plakanās kūkas malas ieziež ar brūno krēmu un pārkaisa ar kūkas kārtu drupačām un sasmalcinātiem riekstiem.

Krēma kārtas virspusi ieziež ar šokolādes krēmu. Atlikušo krēmu ieliek konditorejas maisiņā un izrotā pēc vēlēšanās. Baltajai krēma kārtai var pievienot pārtikas krāsvielu. Kijevas kūku skaisti izrotā ar augļiem un sukādēm.