Serbu ajvars – gards Balkānu virtuves ēdiens ziemai

Ajvars ir Balkānu ēdiens. Serbi, horvāti un maķedonieši to uzskata par savu nacionālo ēdienu. Ajvars ir daudzpusīgs produkts: tā konsistence un daudzveidīgā tekstūra ļauj to izmantot kā mērci gaļai, dārzeņu piedevu un sviestmaizēm.

Ajvaram nav standarta receptes, jo katra Balkānu ģimene to gatavo savā veidā un ar dažādu asuma pakāpi. Arī konsistence var atšķirties - no šķidras biezeņa līdz biezai pastai. Tomēr obligāti jāiekļauj saldie pipari, sulīgi un aromātiski.

Sastāvdaļas

3 kg sarkano piparu

2 sīpoli

10 ķiploka daiviņas

1 čili pipars

250 ml augu eļļas bez smaržas

100 ml ābolu sidra etiķa vai 1/2 citrona sulas

1 ēdamkarote cukura

Sāls pēc garšas

LASI VĒL:

Pagatavošanas gaita

Noskalojiet piparus, novietojiet tos uz cepšanas paplātes un cepiet 200 grādos pēc Celsija (400 grādi pēc Fārenheita), līdz tie kļūst tumši. Vēl labāk, ja jums ir grils: tas būs vēl gardāk! Ievietojiet ceptos piparus plastmasas maisiņā un pārlokiet malas. Tvaicējiet dažas minūtes, lai miziņas būtu vieglāk noņemt. Izņemiet arī sēklas.

Sagrieziet sīpolu pusgredzenos un apcepiet nelielā daudzumā augu eļļas līdz zeltaini brūnai krāsai. Apbrūnināto sīpolu, ķiploku, čili piparu un ceptos piparus izspiediet caur gaļas mašīnā. Ielejiet maisījumu dziļā katlā, ielejiet eļļu, pievienojiet sāli un cukuru un uzvāriet.

Pēc vārīšanās vāriet mērci uz lēnas uguns 10 minūtes, pēc tam pagaršojiet, pielāgojiet sāls daudzumu un pievienojiet etiķi vai citronu sulu. Vēlreiz uzvāriet, tad ielejiet sterilizētās burkās, aizveriet un atstājiet pārklātu, līdz pilnībā atdziest.

Kad nogaršosiet gatavo ajvaru, jūs uzreiz sapratīsiet, ka jūsu laiks un pūles bija tā vērtas! Garša ir neatvairāma, nemaz nerunājot par aromātu, kas piesaistīs visus kaimiņus, kamēr mērce vārīsies.