
Aukstā gaļa jeb galerts ir ēdiens, kas ir ļoti iecienīts gan pieaugušo, gan bērnu vidū. Grūti iedomāties svētku mielastu bez tā. Parasti to gatavo daudz un pēc tam ēd vairākas dienas.
Katrai īstenai saimniecei ir sava aukstās gaļas recepte, un šodien mēs piedāvājam manas krustmātes Lidijas recepti šī ēdiena pagatavošanai. Recepte viņas ģimenē tika mantota no vecmāmiņas un rezultāts vienmēr ir izcils.
Nepieciešamās sastāvdaļas
Cūkgaļa - 1 kg
Cūkgaļas kājas (var ņemt liellopa astes vai liellopa kājas) - 1,5 kg
Vistas gaļa - 1 kg
Sīpols - 1 gabals
Burkāni - 2 gabali
Ķiploks - 4 daiviņas
Lauru lapa - 3 gabali
Melnie pipari - 10 zirnīši
Sāls pēc garšas
LASI VĒL:
Pagatavošanas metode
Noskalojiet cūkgaļas kājas, cūkgaļu un vistu zem tekoša ūdens. Visu ievietojiet lielā katlā, pārlejiet ar četriem litriem ūdens tā, lai tas pilnībā pārklātu gaļu. Uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai uz lielas uguns.
Tiklīdz ūdens uzvārās, ar putu karoti noņemiet putas, lai buljons būtu dzidrs, pēc tam katliņā pievienojiet nomizotu sīpolu, burkānu, lauru lapu un melnos piparus. Samaziniet uguni līdz minimumam un vāriet buljonu 6–7 stundas, līdz gaļa kļūst mīksta un buljons – bagātīgs.
Izņemiet gaļu no buljona. Atdaliet gaļu no kauliem un sadaliet to šķiedrās. Treknāko gaļu un ādu samaļiet caur gaļas mašīnu, lai iegūtu vienmērīgu tekstūru. Nokāsiet buljonu, lai noņemtu dārzeņu un garšvielu paliekas.
Buljonam pievienojiet sāli un sasmalcinātu ķiploku. Uzlieciet katliņu uz uguns, uzkarsējiet buljonu līdz vārīšanās temperatūrai un nekavējoties noņemiet no plīts. Karstajam, vārītajam buljonam ar garšvielām pievienojiet sadalīto gaļu. Maisiet, līdz gaļa ir vienmērīgi sadalīta.
Buljonu ar gaļu ielejiet veidnēs. Ielieciet ledusskapī uz 5–6 stundām, līdz tas pilnībā sacietē. Pirms pasniegšanas izrotājiet želejā sablendēto gaļu ar vārītu burkānu vai garšaugu šķēlītēm.