10 produkti, kas aizstās sāli ēdienos – pat garša netiks pazaudēta

Zināms, ka pārāk daudz sāls nenāk par labu organismam. Tāpēc ir labāki galda sāls aizstājēji, kas var palīdzēt samazināt nātrija līmeni organismā, samazināt hipertensijas un citas kaites, nezaudējot garšu.

Komerciālie sāls aizstājēji

Daudzi komerciālie sāls aizstājēji ir izgatavoti no kālija hlorīda, kas garšo līdzīgi nātrija hlorīdam (sālim). Zema nātrija satura aizstājēji ir izgatavoti no kālija un nātrija hlorīda maisījuma, kas garšo vairāk līdzīgi tradicionālajam galda sālim.

2022.gadā žurnālā Clin Hypertens publicēts pētījums atklāja, ka šie uz kālija bāzes veidotie aizstājēji var pazemināt asinsspiedienu. Pat ja tā, šie sāls aizstājēji var paaugstināt kālija līmeni līdz bīstamam līmenim cilvēkiem ar nieru vai aknu kaitēm.

Etiķis

Daži etiķa veidi, piemēram, balzametiķis, arī palīdz bagātināt pārtikas produktu garšu, nepievienojot sāli. Eiropas uztura žurnālā teikts, ka etiķskābe var tieši pazemināt spiedienu. Katru dienu izdzerot 30 mililitrus (ml) etiķa (apmēram 2 ēdamkarotes), var palīdzēt pazemināt sistolisko un diastolisko spiedienu.

Citrusaugļi

Citrusaugļi, piemēram, citrons un apelsīns, bieži tiek izmantoti ēdiena gatavošanā, ieskaitot to sulu vai rīvētu mizu. Žurnālā “Nutrients” teikts, ka papildus garšas piešķiršanai citrusaugļi satur augu ķīmiskas vielas, ko sauc par eriocitrīnu un hesperidīnu, kas ir vazodilatatori, kas nozīmē, ka tie paplašina asinsvadus, kas palīdz pazemināt asinsspiedienu.

LASI VĒL:

Svaigi vai žāvēti garšaugi

Oregano, timiāns, rozmarīns un salvija var piešķirt ēdieniem īpašu garšu. Dažus svaigus garšaugus, piemēram, baziliku, pētersīļus, piparmētru vai dilles, var pat pievienot salātiem vai izmantot kā pēdējo pieskārienu mērcēm un sautējumiem.

Garšvielas

Saskaņā ar žurnālu “Advanced Pharmaceutical Bulletin”, garšvielas var palīdzēt uzlabot garšu, nepievienojot sāli. Kardamons, seleriju sēklas, kanēlis, ingvers, safrāns, sezama sēklas un kurkuma ir dažas no garšvielām, kurām piemīt antihipertensīva iedarbība.

Ķiploki

Ķiploki bieži vien nodrošina galveno garšu gatavotos ēdienos, piemēram, sautējumos un zupās. Tie var arī nodrošināt garšu, kas var samazināt sāls nepieciešamību.

Tas palīdz paaugstināt slāpekļa oksīda līmeni un bloķē angiotenzīnu konvertējošos enzīmus (AKE) — tos pašus, kurus ietekmē asinsspiediena zāles.

Sīpoli

Kad sīpoli karamelizējas, tie izdala cukurus, kas var uzlabot gandrīz jebkura ēdiena garšu. Plāni sagriezti sarkanie sīpoli garšo patīkami bez rūgtuma.

Tāpat kā ķiplokiem, arī sīpoliem piemīt antihipertensīvas īpašības, liecina Basic Medical Sciences. Tie pazemina asinsspiedienu, bloķējot kalcija plūsmu sirds gludajos muskuļos, palēninot sirdsdarbības ātrumu. Tie satur arī antioksidantu kvercetīnu, kas var pazemināt sistolisko asinsspiedienu.

Kajēnas pipari

Melnie pipari un citi piparu veidi nodrošina dažādu asuma līmeni, kas stimulē labsajūtas hormonu, ko sauc par endorfīniem, izdalīšanos. Čili patīkamā ietekme uz garšas kārpiņām un smadzenēm var aizstāt nepieciešamību pēc pievienotas sāls. Melnie pipari satur arī savienojumu, ko sauc par piperīnu, kas bloķē kalcija plūsmu asinsvados, veicinot vazodilatāciju.

Jūras aļģes

Jūras aļģēs ir daudz kālija hlorīda un maz nātrija hlorīda. Tās var piešķirt ēdienam "sāļu" garšu. Frontiersin apgalvo, ka jūraszāles satur arī augu polisaharīdus, kas saistās ar nātriju un palīdz to izvadīt no organisma ar urīnu, samazinot ūdens aizturi, kas var veicināt paaugstinātu asinsspiedienu.

Uztura raugs

Uztura raugam ir dabiska umami un siera, riekstu garša, kas uzlabo ēdienu garšu. Tas ļauj lietot mazāk sāls, nezaudējot bagātīgo garšu.

Saskaņā ar PubMed datiem, tas ir bagāts ar B vitamīniem (bieži bagātināts ar B12), olbaltumvielām un šķiedrvielām, un nesatur nātriju (vai satur ļoti maz, atkarībā no zīmola).