
Tomātu mērce ir viens no tiem gatavajiem produktiem, kas vienmēr glābj saimnieci. To var pasniegt ar makaroniem, kartupeļiem, gaļu vai zivi, izmantot kā pamatu picai vai dārzeņu sautēšanai.
Un tā ir arī lieliska veikalā pirktā kečupa aizvietotāja, jo mājās gatavotā mērce nesatur konservantus, krāsvielas un papildu cukuru. Viesojoties Itālijā, mājas saimniece pastāstīja par pārbaudītu tomātu mērces recepti ziemai, kas apvieno gatavu tomātu saldumu, piparu vieglo pikantumu un Vidusjūras garšaugu aromātu.
Nepieciešamās sastāvdaļas
Tomāti - 2 kg
Sīpoli - 2 gabali
Paprika - 2 gabali
Asā paprika - 1 gabals
Ķiploks - 4 daiviņas
Cukurs - 100 g
Sāls - 30 g
Itāļu garšaugi (miksējums) - 2 ēdamkarotes
Saldās paprikas pulveris - 1 ēdamkarote
Eļļa - 100 ml
Ābolu sidra etiķis - 40 ml
LASI VĒL:
Ķiploki mīl šos mēslošanas līdzekļus - ar ko rudenī apkaisīt dobes, lai iegūtu lielas galviņas
Kā saprast, ka vīrietis izmanto sievieti – 5 trauksmes zvani attiecībās
Pagatavošanas gaita
Pārlejiet tomātus ar verdošu ūdeni, veiciet šķērsgriezumus un noņemiet mizu. Nomizojiet papriku, izņemiet sēklas un nomizojiet arī sīpolu – visu sagrieziet lielos gabaliņos. Visus dārzeņus ielieciet katliņā un sablendējiet ar blenderi vai izmantojiet gaļas mašīnu.
Vāriet mērci uz vidējas uguns apmēram stundu, lai liekais šķidrums iztvaikotu. Ja vēlaties, izkāsiet caur sietu, lai iegūtu maigāku tekstūru.
Tomātu maisījumam pievienojiet sāli, cukuru, paprikas pulveri, sasmalcinātu ķiploku un itāļu garšaugus. Pārlejiet ar eļļu un ābolu sidra etiķi. Vāriet vēl 30 minūtes, maisot. Gatavu mērci ielejiet sterilizētās burkās, aizveriet ar vākiem un ietiniet, līdz tā pilnībā atdziest.
Padomi
Izvēlieties sulīgas tomātu šķirnes, jo no tām iegūst biezu mērci. Ābolu sidra etiķi var aizstāt ar vīna etiķi, tas piešķir mērcei maigu skābumu.
Pielāgojiet asumiņu, ja jums patīk asi ēdieni, pievienojiet vairāk čili piparu. Pievienojiet baziliku vai oregano, lai iegūtu vēl izteiktāku itāļu garšu.
Šo mērci noslēgtās burkās var uzglabāt līdz pat gadam vēsā, tumšā vietā. Tā būs ideāls papildinājums pie jebkura ēdiena, sākot ar makaroniem, beidzot ar rīsiem un gaļu.
Pašdarinātas tomātu mērces pagatavošana ir ne tikai veids, kā saglabāt vasaras garšu, bet arī iespēja vienmēr pa rokai turēt universālu bāzi iecienītākajiem ēdieniem. Tā kļūs par jūsu slepeno sastāvdaļu ātrām vakariņām vai svētku mielastam.