Ķiploki saglabāsies svaigi līdz nākamajai vasarai, ja darīsiet vienu lietu - vajadzīga sāls

Daudzi dārznieki labi apzinās vilšanos, kad ķiploki sāk dīgt vai pūt tikai dažus mēnešus pēc novākšanas. Tomēr ir uzticamas metodes, kas ļauj tos saglabāt svaigus un veselīgus līdz nākamajai vasarai.

Lai ķiploki ilgstoši saglabātu svaigumu, jārada atbilstoši apstākļi un jāizmanto vairāki pieredzējušu dārznieku noslēpumi. Turklāt, tie nav nemaz tik sarežģīti, kā varētu šķist.

Kā izvēlēties ķiplokus uzglabāšanai

Ilgstošai uzglabāšanai piemēroti ir tikai veseli, sausi ķiploki. Daiviņām jābūt blīvām, bez plaisām un plankumiem. Labāk izvēlēties šķirnes ar biezu mizu – tās uzglabājas daudz ilgāk.

Ķiploku sagatavošana uzglabāšanai

Nesteidzieties nogriezt saknes un kātus – tie palīdz aizsargāt daiviņas no izžūšanas. Ķiplokus var pakārt sausā, labi vēdināmā telpā (bet ne tiešos saules staros) vai sapīt pītās bizēs.

LASI VĒL:

Ideāli apstākļi ķiploku svaiguma saglabāšanai

Vislabāk ķiplokus uzglabāt tumšā, vēsā un sausā vietā. Ziemas ķiploki ilgi saglabājas svaigi 0–4°C temperatūrā, bet pavasara ķiploki – 16–20°C temperatūrā. Gaisa mitrumam nevajadzētu pārsniegt 60%, jo liekais mitrums veicina pūšanu.

Alternatīvas ķiploku uzglabāšanas metodes

Papīra maisiņi vai kastes ir vienkārša un ērta iespēja žāvētiem ķiplokiem.

Žāvēšana vai sasaldēšana – nomizotas daiviņas var žāvēt vai sasaldēt, lai ilgstoši saglabātu aromātu un garšu.

Augu eļļa vai etiķis – sasmalcinātus ķiplokus var iemērkt eļļā vai etiķī, bet šādā veidā tie uzglabāsies tikai dažus mēnešus.

Eksperti iesaka arī izmantot sāli. Paņemiet jebkuru spaini, ielieciet tajā ķiploku galviņas un apkaisiet tās ar sāli. Pēc tam pievienojiet vēl ķiplokus un apkaisiet vēlreiz ar sāli, tādā veidā veidojot ķiploku un sāls kārtas. Sāls absorbē lieko mitrumu un novērš kaitīgu baktēriju attīstību.

Ķiplokiem nepatīk tieši saules stari un augsts mitrums. Krājumi regulāri jāpārbauda un bojātās galviņas jānoņem, lai novērstu puves izplatīšanos. Pareizi kopjot, ķiploki saglabās savu aromātu, paliks veseli un piešķirs garšu jūsu ēdieniem līdz nākamajai vasarai.