Mājas boršča recepte, kuru mūsu ģimenē gatavo jau ceturtajā paaudzē

Kāds ir pirmais ēdiens mūsu platuma grādos, vasarā, ziemā, auksts vai karsts, ar skābo krējumu, ar maizes garoziņu un ķiploku? Protams, borščs. Iecienītākais, sātīgais, aromātiskais mājas borščs ir mūsu virtuves viens no populārākajiem ēdieniem.

Katrai saimniecei ir sava īpašā boršča recepte, un tāpēc ēdiena variācijas ir neskaitāmas. Piedāvājam recepte, kura mūsu ģimenē ir pārmantota no paaudzes paaudzē, un to mīl visi – gan lieli, gan mazi.

Nepieciešamās sastāvdaļas

Liellopa gaļa uz kaula (puskilograms 4 litru katlam)

½ kg kartupeļu

1 liels sīpols

1 vidējs burkāns

1 maza biete

½ galviņa maza kāposta

1 paprika

Pāris ēdamkarotes augu eļļas

Tāds pats daudzums tomātu pastas

2 ķiploka daiviņas un garšaugi pēc jūsu gaumes

Sāls pēc garšas

LASI VĒL:

Kā pagatavot mājas boršču

Iepriekš uzvāriet buljonu, jo gaļai uz kaula vajadzētu vārīties vairākas stundas, līdz tā atdalās no paša kaula. Nomizojiet un nomazgājiet kartupeļus, sagrieziet tos šķērsām gareniski un sagrieziet gabaliņos. Nomizojiet, nomazgājiet un sarīvējiet vai smalki sakapājiet sīpolu, burkānu, bieti un papriku.

Dārzeņus buljonā ievietojiet šādā secībā: kartupeļi, bietes, sīpoli, burkāni un paprika. Laika intervāls starp dārzeņu pievienošanu ir 10–15 minūtes. Jau vairākus gadus neesmu cepusi dārzeņus iepriekš un vienkārši ieleju vienu vai divas ēdamkarotes augu eļļas tieši katliņā, kur jau vārās iepriekš minētie dārzeņi.

Sasmalciniet kāpostus pēc iespējas plānāk. Tiklīdz borščs ar eļļu ir vārījies apmēram 5 minūtes, pievienojiet kāpostus. Lai borščs būtu patiesi sarkans, tomātu pastu pievienojiet pašās beigās, pēc kāpostiem. Ja to darīsiet iepriekš, baltie kāposti uzsūks visu sārtumu. Pievienojiet arī sāli, bet pašās beigās. Ļaujiet vārīties vēl 10 minūtes.

Sasmalciniet ķiplokus un garšaugus un pievienojiet tos borščam, tiklīdz izslēdzat pannu. Ja vēlaties, lai kāposti paliktu kraukšķīgi, neaizsedziet katliņu ar vāku, pretējā gadījumā tie vienkārši tvaikos.

Kas gan var būt labāks par boršča šķīvi uz galda. Vienmēr sātīgs, aromātisks un ļoti gards. Jebkurā gadījumā borščs ir mūsu īpašais ēdiens, kas pauž visu mūsu dvēseles dāsnumu un atvērtību.