Pieredzējis miesnieks atklāj, kā izvēlēties augstākās kvalitātes gaļu

Pareizas gaļas izvēle ir vesela zinātne, kuras apgūšana var aizņemt visu mūžu. Un, ja iesācējai saimniecei visa gaļa uz letes šķiet vienāda, tad pieredzējusi saimniece var ne tikai atšķirt liellopu gaļu no cūkgaļas, bet arī izvēlēties labāko gabalu visā veikalā.

Precīzāk, tirgū, jo eksperti vispār neiesaka pirkt gaļu lielveikalā. Saldētas iepakotas gaļas pirkšana ir kā krievu ruletes spēlēšana. Jūs nekad neuzminēsiet, vai šāda gaļa ir pareizi uzglabāta un cik ilgi, ar ko tika baroti dzīvnieki, no kuriem tā tika gatavota, cik daudz antibiotiku un hormonu tā satur.

Godīgi sakot, mēs atzīstam, ka tirgū ir iespējams iegādāties zemas kvalitātes gaļu. Tāpēc ideālā gadījumā ir vērts iepazīties ar miesnieku. Parasti miesnieki, neskatoties uz savas profesijas nopietnību, ir laipni cilvēki un vienmēr ir gatavi dalīties pareizās gaļas izvēles noslēpumos ar patiesi ieinteresētu pircēju.

Gaļa tirgū

Pirmā lieta, kam cilvēki parasti pievērš uzmanību, pērkot gaļu, ir tās krāsa. Taču šāda pieeja ir amatierisms. Gaļas krāsa ir ļoti svarīga, taču jāsāk ar kaut ko citu. Vissvarīgākais ir izvēlēties to liemeņa daļu, kuras gaļa optimāli atbilst iecerētajam ēdienam.

Tāpēc miesnieki bieži jautā, ko plānojat gatavot, un tikai tad piedāvā šo vai citu gabalu. Fileja ir lieliska gaļa, bet ne tad, ja gatavojat auksto gaļu. Var nopirkt lielisku liellopa gaļas gabalu un gatavošanas laikā to bezcerīgi sabojāt. Tāpēc vispirms uz letes meklējam pareizo gabalu un tad sākam to pārbaudīt, vai tas ir piemērots.

Tātad, krāsa. Laba svaiga gaļa nav zaļgana vai melna, tai nav traipu - tā mūs iepriecina ar visiem sarkanās krāsas toņiem. Svaiga liellopu gaļa ir vienkārši sarkana, jēra gaļa ir nedaudz tumšāka par liellopu gaļu, cūkgaļa ir rozā, teļa gaļa ir tumši rozā. Prasmīgi pārdevēji atsvaidzina vecu gaļu, mērcējot to kālija permanganāta šķīdumā. Šo triku var atklāt, rūpīgi aplūkojot tauku un kaulu krāsu: kālija permanganāts tos iekrāsos rozā un dzeltenā krāsā.

Dzeltenie tauki liecina par vecu dzīvnieku. Tas nozīmē, ka šāda gaļa būs sīksta, un tās pagatavošana prasīs ilgāku laiku. Labai jaunai liellopu gaļai ir balti tauki, augstas kvalitātes cūkgaļai ir elastīgi balti rozā tauku slāņi. Augstākās kvalitātes liellopu gaļa ir marmorēta liellopu gaļa, kas vienmērīgi caurstrāvota ar tauku dzīslām. Pēc pagatavošanas šāda gaļa sanāk īpaši maiga un sulīga.

LASI VĒL:

Gaļas virsma var būt nedaudz apdegusi, ja ieradāties tirgū pusdienās, nevis no rīta, kad liemeņi ir tikko sagriezti. Svaigai gaļai pieskaroties ir elastīga konsistence un tā ir gandrīz sausa: tā nelīp pie rokām un nav pārklāta ar gļotām.

Gaļas smarža ir lielisks svaiguma rādītājs. Pat tikko uztverama nepatīkama smaka gaļā ir iemesls nekavējoties apgriezties un meklēt citu miesnieku. Taču šeit ir kāds smalkums. Piemēram, nekastrētu cūku gaļa jēla var izskatīties un smaržot vienkārši perfekti. Taču, kad tā ir pagatavota, šāda gaļa izteikti smaržos pēc urīna, liedzot ne tikai labu garastāvokli, bet arī vakariņas.

Lai pasargātu sevi no šādiem pārsteigumiem, varat lūgt miesniekam nogriezt mikroskopisku gabaliņu no izvēlētā gabala un aizdedzināt to ar šķiltavu vai sērkociņu. Ja smaržo pēc šašlika, bez vilcināšanās to pērciet, ja nepatīkami smaržo, atceliet pirkumu.

Gaļa veikalā

Diemžēl veikalā nav dāsnu miesnieku konsultantu. Tāpēc jums pašiem jāizdomā, kas tas ir. Izvilkuši no ledusskapja vitrīnas saldētu gaļas gabalu, vispirms izlasiet etiķeti. Tajā vismaz būs norādīts, kad produkts ir ražots un līdz kuram datumam tas ir derīgs.

Liels daudzums gaļas, kas tiek pārdota mazumtirdzniecības tīklos, tiek importēta. Gaļa tiek ievesta no Polijas, Argentīnas un pat Austrālijas. Protams, tā ir sasaldēta un ir nogājusi garu ceļu līdz jūsu veikala plauktam. Šāda gaļa var būt piemērota maltai gaļai, bet no tās gatavots steiks būs kā kurpju zole.

Ja iespējams, izvēlieties vietējo ražotāju gaļu. Tā noteikti ir svaigāka nekā importētā gaļa, un mūsu liellopu audzēšanas tehnoloģija vēl nav tik attīstīta, tāpēc hormonu un antibiotiku līmenis vietējo govju gaļā nebūs neticami augsts.

Ja gaļas iepakojums, ko atvedāt mājās, atkausējot sāk izstarot nepatīkamu aromātu, atgrieziet to veikalā – jūs iegādājāties bojātu gaļu. Visticamāk, jūs atgūsiet naudu bez jebkādiem iebildumiem.

Pērkot atdzesētu gaļu, pievērsiet uzmanību iepakojuma integritātei. Putu pamatnē nedrīkst būt plaisas vai polietilēna plēvē caurumi. Pārliecinieties, ka gaļai nav beidzies derīguma termiņš.