
Rīts nesākas ar kafiju — šis iecienītais dzēriens ir to produktu saraksta augšgalā, kas ir bīstami tukšā dūšā. Uztura speciālisti brīdina, ka daži pazīstami produkti, lietojot tos tukšā dūšā, var nopietni kaitēt gremošanas sistēmas darbībai.
Citrusaugļi un no tiem svaigi spiestas sulas kairina kuņģa gļotādu, palielinot gastrīta risku. To sastāvā esošās skābes stimulē pārmērīgu kuņģa sulas ražošanu, kas ir īpaši kaitīgi, ja jums ir nosliece uz grēmām.
Rauga cepumi izraisa fermentāciju zarnās un var izraisīt vēdera uzpūšanos. Tukšā dūšā šādus produktus ir grūtāk sagremot, radot diskomfortu visai dienai.
Auksti gāzēti dzērieni palēnina gremošanu un pasliktina kuņģa darbību. Asas temperatūras izmaiņas pēc pamošanās ir stress visai gremošanas sistēmai.
LASI VĒL:
Asas garšvielas un mērces kairina kuņģa sieniņas, stimulējot pārmērīgu sālsskābes sekrēciju. Šāda slodze tukšā dūšā var izraisīt hronisku kaišu attīstību.
Neapstrādāti dārzeņi ar rupjām šķiedrvielām, piemēram, kāposti vai redīsi, rada pārmērīgu slodzi gremošanai. Tukšā dūšā tie var izraisīt vēdera uzpūšanos un diskomforta sajūtu.
Banāni, neskatoties uz visām to priekšrocībām, satur daudz magnija, kas lielos daudzumos izjauc kalcija un magnija līdzsvaru. Tas var negatīvi ietekmēt sirds darbību, ja tos regulāri lieto tukšā dūšā.
Jogurti un citi fermentēti piena produkti zaudē lielāko daļu savu priekšrocību, ja tos lieto tukšā dūšā. Sālsskābe tukšā dūšā iznīcina labvēlīgās baktērijas, kuru dēļ tos parasti lieto uzturā.
Konservēti pārtikas produkti un kūpināta gaļa satur vielas, kas agresīvi ietekmē kuņģa gļotādu. To regulāra lietošana tukšā dūšā palielina peptisku čūlu attīstības risku.
Saldumi un šokolāde izraisa strauju cukura līmeņa lēcienu, kam seko tikpat straujš kritums. Tas noved pie ātras bada atgriešanās un pārēšanās dienas laikā.
Uztura speciālisti par optimālu dienas sākumu uzskata siltu putru, olas vai biezpienu. Šie produkti maigi iedarbina gremošanu un nodrošina organismu ar enerģiju, nekaitējot cilvēku fiziskajai labsajūtai.