
Gailenes ir veselīgas sēnes, kas satur daudz vitamīnu, minerālvielu, aminoskābju un antioksidantu, tāpēc saldēšanas procesā ir svarīgi nepazaudēt visas šīs vērtīgas vielas.
Augusts ir gaileņu sezona. Šīs sēnes vasarā bieži rotā mūsu šķīvjus. Tās labi sader ar mērcēm un kā papildinājums dažādos ēdienos, piemēram, zupās vai sautējumos.
Bet ko darīt, ja mums to ir pārpalikums un mēs nezinām, kā tās pareizi sasaldēt? Profesionāls poļu šefpavārs Romāns Viceglovskis, kurš ir arī kaislīgs sēņotājs, paskaidro, kā uzglabāt gailenes, lai to garša saglabātos arī ārpus sezonas.
Kā sasaldēt gailenes ziemai, lai saglabātu to garšu
Vasarā gaileņu aromāts un garša valdzina mūsu garšas kārpiņas. Bet ko darīt ar liekām sēnēm? Protams, tās var sasaldēt. Tomēr tas prasa pareizu sagatavošanu.
Pirmkārt, atcerieties, ka sasaldēšanai jāizvēlas tikai svaigas, nebojātas sēnes ar veselām cepurītēm. Tās var notīrīt ar nelielu birstīti. Otrkārt, nemērcēt tās ūdenī. Vislabāk tās noskalot zem tekoša ūdens.
LASI VĒL:
Kāpēc gaileņu sagatavošanas process sasaldēšanai ir tik svarīgs
Pretējā gadījumā tās pēc sasaldēšanas kļūs rūgtas un zaudēs visu savu kulinārijas pievilcību. Lai to novērstu, nomizotas gailenes var pakļaut augstām temperatūrām, tas ir, iepriekš vārīt vai sautēt.
Svarīgs ir arī sēņu glabāšanas laiks saldētavā. Neglabājiet gailenes ilgāk par 8 mēnešiem. Pēc šī laika posma gailenes sāk zaudēt savu uzturvērtību, kā arī produkts var vienkārši sabojāties.
Kam gailenes ir noderīgas
Gailenes ir veselīgas sēnes, kas satur daudz vitamīnu, minerālvielu, aminoskābju un antioksidantu. Tās uzlabo redzi, stiprina imūnsistēmu, palīdz cīnīties ar helmintiem (parazīties) un tām piemīt pretiekaisuma īpašības.
Gailenes arī pozitīvi ietekmē aknas un var būt noderīgas uzturā īpaši tiem cilvēkiem, kas cīnās ar hepatītu un aptaukošanās problēmām.