Nekad nevajadzētu mazgāt vistu pirms gatavošanas

Daudzas saimnieces ir pieradušas vistu pirms gatavošanas noskalot, uzskatot, ka tā ir tīrības garantija. Tomēr zinātnieki un kulinārijas eksperti brīdina - šis ieradums var nodarīt vairāk ļauna nekā laba.

Neapstrādātas vistas mazgāšana zem krāna izplata baktērijas, piemēram, salmonellas un kampilobaktērijas, uz virtuves virsmām. Ūdens šļakatas pārnēsā mikroorganismus uz izlietnes, traukiem un darba virsmām.

ASV Slimību kontroles un profilakses centru pētījumi liecina, ka mājputnu gaļas mazgāšana palielina pārtikas izraisītu infekciju risku. Šīs baktērijas var izraisīt nopietnas gremošanas problēmas.

Termiskā apstrāde, piemēram, cepšana cepeškrāsnī vai cepšana uz pannas, pilnībā iznīcina uz vistas esošās kaitīgās baktērijas. Temperatūra virs 74°C padara gaļu drošu ēšanai, ziņo pieredzes bagāti kulināri un nozares speciālisti.

Vistas gaļas mazgāšana ne tikai neiznīcina baktērijas, bet arī noskalo dabīgās sulas. Tas var padarīt gaļu mazāk sulīgu un garšīgu pēc gatavošanas.

Mazgāšanas vietā eksperti iesaka vistu noslaucīt ar papīra dvieli. Tas noņem lieko mitrumu, neizplatot baktērijas pa virtuvi.

Pēc neapstrādātas mājputnu gaļas apstrādes virtuves virsmas un rokas rūpīgi jānomazgā. Karsts ūdens un ziepes novērš savstarpēju piesārņojumu.

LASI VĒL:

Daudzas valstis, tostarp Apvienotā Karaliste, ir izdevušas ieteikumus nemazgāt vistu. Tas palīdz samazināt saindēšanās ar pārtiku gadījumus mājās.

Kulinārijas speciālisti uzsver, ka tīra virtuve ir svarīgāka par gaļas mazgāšanu. Tīri griešanas dēļi un naži samazina infekcijas risku.

Vistas mazgāšana neuzlabo tās drošību, bet tikai rada papildu apdraudējumu. Apzinoties šo faktu, jūs varat gatavot, neriskējot ar savu fizisko labsajūtu.

Pētījumi apstiprina, ka pareiza gatavošana ir drošas vistas atslēga. Gaļas nemazgāšana samazina baktēriju izplatīšanās iespējamību.

Zinātne atspēko senu ieradumu, mudinot pavārus pārskatīt savas metodes. Virtuves drošība sākas ar pareizām darbībām. Kā ir ar jums? Vai mazgājat vistas gaļu pirms lietošanas?