Septembra kartupeļu raža prasa ne tikai ražas novākšanu, bet arī īpašu uzmanību, gatavojot kartupeļu bumbuļus ilgstošai uzglabāšanai. Daudzi cilvēki steidzas nekavējoties ievietot bumbuļus pagrabā, izlaižot izšķirošu posmu.
Šo posmu sauc par dzīšanas periodu jeb nogatavošanos, norāda pieredzējuši dārzkopji. Tas ilgst apmēram divas līdz trīs nedēļas pēc izrakšanas un ir absolūti nepieciešams turpmākai kartupeļu saglabāšanai.
Kartupeļiem ir nepieciešams laiks, lai sadziedētu nelielus bojājumus, kas gūti ražas novākšanas laikā. To mizai vajadzētu kļūt blīvākai un raupjākai, kas ievērojami palielinās to aizsargājošās īpašības.
Šajā laikā bumbuļi jāuzglabā tumšā, labi vēdināmā un mēreni siltā vietā. Optimālā temperatūra dzīšanas periodam ir no +13°C līdz +18°C ar gaisa mitrumu 90-95%.
Šādi apstākļi stimulē spēcīga korķa slāņa veidošanos zem mizas. Tā ir dabiska barjera pret puves patogēnu iekļūšanu un pārmērīgu mitruma iztvaikošanu.
Vienlaikus bumbuļos tiek pabeigti svarīgi bioķīmiskie procesi. Daļa cietes pārvēršas cukurā, kas uzlabo garšu un palīdz pārziemot.
LASI VĒL:
Pirms ilgstošas uzglabāšanas kartupeļus ir stingri aizliegts mazgāt. Ūdens iznīcina dabisko aizsargslāni un rada vidi mikroorganismu attīstībai.
Pirms nosūtīšanas uz pastāvīgu uzglabāšanu kartupeļi ir rūpīgi jāšķiro. Visi bojātie, slimie, zaļie vai pārāk mazie bumbuļi, kas var kļūt par bojāšanās avotu, tiek izmesti.
Galvenā uzglabāšanas vieta (pagrabs vai līdzvērtīga telpa) ir jāsagatavo: jādezinficē, jāizžāvē un jāatdzesē. Ideāli uzglabāšanas apstākļi ir nemainīga temperatūra no +2°C līdz +4°C un mitrums 85–90%.
Kartupeļus labāk uzglabāt koka vai plastmasas kastēs ar ventilācijas spraugām, kas uzstādītas uz paletēm. Bumbuļus nevar likt biezā kārtā uz grīdas vai maisos bez gaisa piekļuves.
Blakus kartupeļiem var novietot vairākus ābolus, kas dažreiz palīdz ierobežot dīgšanu. Regulāri pārbaudiet krājumus, savlaicīgi noņemot bumbuļus, kas sākuši bojāties.
Apstrādes perioda ievērošana septembrī ir ne tikai vienkārša rīcība, bet pamatnoteikums. Tas ievērojami palielina iespēju saglabāt kartupeļu ražu spēcīgu un veselīgu līdz pavasarim.