Cepta zivs tikai no pirmā acu uzmetiena šķiet vienkāršs ēdiens. Jā, var pagatavot gardu marinādi, taču daudz grūtāk ir pareizi apcept gabaliņus, lai tie sanāktu smaržīgi, ar zeltainu garoziņu un, pats galvenais, neliptu pie pannas.
Cepta zivs tikai no pirmā acu uzmetiena šķiet vienkāršs ēdiens. Jā, var pagatavot gardu marinādi, taču daudz grūtāk ir pareizi apcept gabaliņus, lai tie sanāktu smaržīgi, ar zeltainu garoziņu un, pats galvenais, neliptu pie pannas.
Pastāstīsim, kādas kļūdas noved pie tā, ka zivs neizdodas, un kā no tām izvairīties.
Jūs izvēlaties nepareizu zivi
Zivs ir ļoti maigs un delikāts produkts, to ir viegli pāržāvēt. Tāpēc cepšanai labāk izvēlēties nevis diētiskās šķirnes, piemēram, heku vai saidu (tās jācep vai jāvāra marinādē), bet gan sulīgākas. Ideāli der foreles, mencas, zandarti. Pat ja tos nedaudz pārcepsiet pannā, tie nekļūs cieti.
Zivs atkausēšana mikroviļņu krāsnī
Ne vienmēr ir laiks gaidīt, kamēr zivs pati atkusīs ledusskapī, tāpēc mēs to pārlejam ar siltu ūdeni, ievietojam mikroviļņu krāsnī vai atstājam šķīvī istabas temperatūrā. Taču jebkura no šīm metodēm noved pie tā, ka produkta garša un kvalitāte pasliktinās.
Kad saldēta zivs pēkšņi tiek novietota siltā vietā, šķiedras mīkstina, tiek bojāta audu struktūra, kā rezultātā fileja kļūst vaļīga un zaudē savu formu. Tā dēļ produktu kļūst grūti sagriezt – tas sadalās gabalos.
Vislabāk zivi vakariņām plānot iepriekš un atkausēt to saskaņā ar visiem noteikumiem. Lai to izdarītu, izņemiet produktu no saldētavas, ielieciet to uz šķīvja (neizņemiet vakuuma iepakojumu) un novietojiet to ledusskapja plauktā uz nakti. Sāciet gatavot, kad zivs vēl ir auksta. Ja atstāsiet to uz galda vismaz pusstundu, uz virsmas veidosies kaitīgi mikrobi un baktērijas.
LASI VĒL:
Kā mazgāt traukus bez ķimikālijām - 6 līdzekļi, kas vislabāk nomazgā taukus
Sīpolu marinēšana un vēl 5 veidi, kā otro reizi izmantot dārzeņu marinādi
Vienīgais veids, kā ātri atkausēt zivi, nezaudējot kvalitāti, ir panna ar aukstu ūdeni. Ievietojiet tajā produktu un atstājiet apmēram 30–40 minūtes. Šis laiks būs pietiekams, lai ledus izkustu. Atkausēšanas procesā ir svarīgi, lai zivs nesaskartos ar gaisu, tāpēc vakuuma iepakojumu nenoņemiet līdz gatavošanas sākumam.
Jūs atstājat zivi mitru
Arī pašas zivs mitruma saturam ir negatīva loma. Kad pilieni nonāk uz karstās pannas, tie pārvēršas tvaikā un rada “iesūkšanas efektu”. Turklāt mitra zivs tiek vairāk tvaicēta nekā cepta, tāpēc varat aizmirst par kraukšķīgu garoziņu. Tāpēc gabaliņi ir jānoslauka ar papīra dvieli no visām pusēm un tikai tad jāsāk cept.
Jūs cepat zivi aukstā pannā
Ja pannas apakša nav uzkarsusi līdz vajadzīgajai temperatūrai, zivīs esošie proteīni sāk aktīvi izdalīt mitrumu un “cieši” saskaras ar pannu. Ņemiet vērā, ka panna ir jāuzkarsē rūpīgi, bet ne uz lielākās uguns, lai nepārspīlētu. No pannas jāsāk nākt viegliem dūmiem, un tikai tad var pievienot eļļu (tikai augu vai maisījumu ar sviestu). Kad tā sāk nedaudz burbuļot, var sākt gatavot.
Pārāk bieža zievs apgriešana
Kad gabaliņus ievietojat pannā, pirmās trīs līdz četras minūtes tiem nepieskarieties – ir svarīgi, lai fileja labi “sastingtu”. Ir ļoti viegli saprast, ka tas ir noticis – zivs malas kļūs zeltainas un necaurspīdīgas, un to varēs viegli apgriezt ar lāpstiņu. Ja gabaliņi pretojas, dodiet tiem nedaudz vairāk laika. Aptuvenais zivs cepšanas laiks ir piecas līdz septiņas minūtes, ņemot vērā visus apgriezienus – mēģiniet koncentrēties uz šiem skaitļiem.
Jūs gatavojat zivi bez ādas
Vai arī jūs vispirms nofilējat zivi, noņemat ādu un tikai tad to cepat? Tad nav pārsteigums, ka tā izžūst, pielīp pie pannas dibena un kļūst bezformīga. Filejas ar ādu ir ideāls risinājums cepšanai. Tas pasargā zivi no izžūšanas, piešķir tai tekstūru. Pirms gabala ievietošanas pannā, izveidojiet dažus nelielus iegriezumus, lai āda nedeformētos. Ja jums ir "kaila" fileja, apcepiet to miltos vai panē, lai saglabātu sulīgumu.
Jūs cepat zivi bez panējuma
Ja cepat zivi bez ādas un panējuma, visticamāk, tā pielips pie pannas. Lai no tā izvairītos, sajauciet nedaudz miltu, kartupeļu un kukurūzas cietes, apviļājiet zivi iegūtajā maisījumā un ievietojiet to iepriekš uzkarsētā pannā. Pat ja traukam nav īpaša nepiedegoša pārklājuma, varat pārklāt apakšu ar pergamentu, uzlikt gabaliņus virsū un apcept tos no abām pusēm līdz zeltaini brūnai krāsai.