Kāpēc gurķu burkas “iet gaisā” un kā saglabāt marinējumu - padomi čaklām saimniecēm

Reizēm gadās kaitinoša situācija – gurķu burkas pēc dažām dienām "iet gaisā". Tas ir ļoti satraucoši, jo šim procesam tiek veltīts tik daudz pūļu un laika. Taču nekrītiet panikā, ja nonākat šādā situācijā.

Jūs varat ietaupīt sagatavošanās darbus, galvenais ir zināt, kā to izdarīt. Mēs jums pastāstīsim, kāpēc gurķu burkas sabojājas un kā ātri novērst problēmu.

Kāpēc gurķu burkas “iet gaisā”: galvenie iemesli

Mikrobu iekļūšana. Ja konservēšanas laikā burkā nokļūst baktērijas, tās sāk aktīvi vairoties un izdalīt gāzes. Tas noved pie bojāšanās. Lai izvairītos no šādas situācijas, rūpīgi jānomazgā dārzeņi, garšvielas un zaļumi – dilles, pētersīļi, mārrutku lapas, ķiploki un pipari.

Gaiss zem vāka. Ja aizgriešanas laikā burkā paliek gaiss, spiediens no iekšpuses izraisīs pietūkumu un sekojošu reakciju.

LASI VĒL: 

Receptes pārkāpums. Visbiežāk problēmas cēlonis ir nepareiza marinādes koncentrācija. Ja sālījums ir pārāk vājš, gurķi sāk rūgt. Jums stingri jāievēro recepte.

Nepietiekama sterilizācija. Ja burkas un vāki nav pietiekami sterilizēti, tas izraisa fermentācijas procesus. Litra burkām nepieciešamas vismaz 8 minūtes, trīs litru burkām - līdz 15 minūtēm.

Kā saglabāt konservētus gurķus, ja burkas jau ir “uzgājušas gaisā”: soli pa solim sniegta instrukcija

Gurķi jāizņem un labi jānoskalo zem tekoša ūdens. Tad vajag mērcēt tos 2-3% sāls šķīdumā 15 minūtes.

Noteikti uzvārīt sālījumu, nokāst, vēlreiz uzvārīt un pārlej atpakaļ. Etiķi pievienot tikai pēc tam, kad burka ir piepildīta ar sālījumu. Aizveriet burkas, apgrieziet tās otrādi un sasedziet ar segu uz 24 stundām.

Lai gurķi otro reizi neuzietu gaisā, burkā var pievienot dažus tomātus. Sāls, cukura un etiķa daudzums atkārtotai konservēšanai jāsamazina uz pusi, tad gurķi būs vairāk līdzīgi marinētiem.

Kā nākotnē izvairīties no konservu eksplozijas

Izmantojiet tikai tādas gurķu šķirnes, kas paredzētas konservēšanai. Rūpīgi nomazgājiet visas sastāvdaļas. Ievērojiet pārbaudītas receptes. Sterilizējiet burkas pietiekami ilgu laiku. Uzglabājiet gatavos produktus vēsā vietā.