Šķiet, ka nav vieglāk pagatavojami deserti kā cepumi. To pagatavošana parasti ir ļoti vienkārša un ātra. Un mājās gatavoti cepumi parasti ir daudz labāki nekā veikalā nopērkamie, kuri ir piepildīti ar dažādiem emulgatoriem.
Piedāvājam manas vecmāmiņas Annas cepumu recepti. Šie cepumi ir lieliski piemēroti bērnu skolas pusdienām, jo tie ir veselīgi, labi uzglabājas un satur daudz veselīgo tauku un šķiedrvielu. Sezama sēklas, kas pazemina holesterīna līmeni, ir bagātas ar uzturvielām un satur vielu, ko sauc par lignānu, kas regulē ķermeņa svaru.
Nepieciešamās sastāvdaļas
Sezama sēklas - 1/2 glāze
Saulespuķu sēklas - 1/2 glāze
Medus - 3/4 glāze
Mandeļu vai zemesriekstu sviests - 3/4 glāze
Mandeļu milti - 3/4 glāze
Smalcināts kokosrieksts
Cepumu pagatavošanas gaita
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem, pēc tam dažas minūtes apgrauzdē sezama un saulespuķu sēklas cepeškrāsnī uz ar cepampapīru izklātas cepšanas pannas, ik pa laikam apmaisot un pārliecinoties, ka tās nepiedeg.
LASI VĒL:
Kā uz 5 gadiem aizmirst par nezālēm: spēcīga metode – pietiek ar 3 izsmidzināšanas reizēm
Sliktākais dārzenis buljonam, kas ēdienu pārvērtīs par īstu postu
Kad tās ir viegli apbrūnējušas, izņem tās no cepeškrāsns un noliek malā. Mazā katliņā uz vidējas uguns sajauc medu un mandeļu sviestu un maisa, līdz sviests ir izkusis un masa ir silta.
Lielā bļodā sajauc mandeļu miltus un sasmalcinātu kokosriekstu ar grauzdētajām sēklām, pēc tam pievieno medus un mandeļu sviesta maisījumu. Visu rūpīgi samaisa, lai veidotos viendabīga masa.
Ar karoti veidojiet ēdamkarotes lieluma mīklas bumbiņas un lieciet tās uz cepampapīra izklātas cepšanas pannas. Katru bumbiņu nedaudz saplaciniet ar karotes aizmuguri. Starp bumbiņām noteikti ievērojiet pienācīgu atstarpi, jo cepšanas laikā cepumi izpletīsies.
Cepiet cepumus 7 līdz 9 minūtes, uzmanīgi, lai nepiedegtu malas, jo medus ātri uzvārās. Izņemiet no cepeškrāsns, nedaudz atdzesējiet uz restēm, lai tie viegli sastingst. Tad pasniedziet siltus vai istabas temperatūrā.