Buljons ir pirmais ēdiens, ko iecienījuši daudzi latvieši. Izvairieties pievienot vienu konkrētu dārzeni buljonam, ja nevēlaties sabojāt zupu. Mēs jums pastāstīsim, kādus dārzeņus buljonam nevajadzētu pievienot.
Kas jāzina par buljona pagatavošanu
Katra sastāvdaļa ir svarīga – tā ietekmē buljona garšu, aromātu, dzidrumu un krāsu. Daudzi cilvēki zina, ka cepti sīpoli piešķir zupai bagātīgumu, taču tie var būt arī kancerogēni akrilamīda dēļ, ko tie ražo.
Kādus dārzeņus nevajadzētu pievienot buljonam
Var droši teikt, ka no visiem dārzeņiem paprika ir buljona sliktākais ienaidnieks. Un, lai gan tā ir lieliska daudziem ēdieniem, piemēram, sautējumiem vai pildītiem dārzeņiem, buljonā tā ir pilnīgi nevēlama.
Kāpēc? Tās bagātīgā garša un aromāts pārtrauc klasiskā buljona maigumu. Paprikas pievienošana buljonam pārvērš elegantu, izsmalcinātu zupu par smagu, pikantu ēdienu.
LASI VĒL:
Garša nav vienīgā problēma. Paprika var arī mainīt buljona krāsu, sabojājot tā zeltaino dzidrumu. Turklāt tā satur daudz ūdens, kas vēl vairāk atšķaida zupu un vājina tās garšu.
Nepievienojiet šos dārzeņus buljonam
Paprika nav vienīgais dārzenis, no kura jāizvairās, gatavojot buljonu. Šeit ir saraksts ar sastāvdaļām, kas arī var sabojāt šo pirmo ēdienu.
Bietes
Lai gan tās ir veselīgas un garšīgas borščā, tās ir katastrofa buljonā. Tās iekrāsos zupu sarkanā krāsā un piešķirs zemes saldumu, kas īsti neatbilst klasiskajam buljonam.
Brokoļi un ziedkāposti
Šo dārzeņu intensīvā garša gatavošanas laikā var piešķirt zupai nepatīkamu nokrāsu. Tie arī pārvārās, kas sabojā buljona dzidrumu.
Kabači
To ūdeņainā konsistence un blāvā garša atšķaida buljonu, nepievienojot tā garšai neko vērtīgu, drīzāk tieši pretēji, pat sabojā buljonu.
Kāposti
Īpaši skābēti kāposti pilnībā dominē buljona garšā, pārvēršot to par pavisam citu ēdienu. Ja vēlaties gatavot buljonu tā, kā to darīja vecmāmiņa, pieturieties pie klasiskā.
Šeit ir dārzeņi, kas vienmēr der: burkāni, pētersīļi, selerijas un puravi ir pamatēdiens. Lai uzlabotu klasisko recepti, varat pievienot ķiploka daiviņu, kaltētas sēnes gabaliņu vai šķipsniņu lupstāja.