
54% aptaujāto norāda, ka ir pamēģinājuši porteri – ziemai piemērotu alu ar intensīvāku un piesātinātāku garšu. 3% aptaujāto atzīst, ka bauda šo alus veidu ļoti bieži, bet 4% norāda, ka mēdz baudīt to tikai rudenī un ziemā, liecina "Mežpils alus" un pētījumu centra "Norstat" veiktās aptaujas dati
Porteris ir populārāks vīriešu vidū – 6% atzīst, ka bauda šo alu bieži, kamēr tikai 1% sieviešu
sniedz šādu atbildi. Vīrieši (3%) arī norāda, ka rudenī un ziemā kopumā izvēlas alu ar augstāku
alkohola saturu.
“Porteris ir garšas niansēm bagāts alus, un tā cienītāju skaits Latvijā un pasaulē katru gadu pieaug.
Gada aukstākajā laikā priekšroka nereti tiek dota stiprākam alum, piemēram, “Mežpils porteris”,
kura stiprums ir 6,8%. Šim alus veidam ir arī saldas garšas nianses, ko rada tumšais iesals – tās
līdzinās šokolādes un kakao garšai. Tāpēc porteris veido labu saderību ar dažādiem desertiem,
piemēram, šokolādes kūkām vai fondantu,” stāsta “Mežpils alus” vēstnesis Edgars Magons.
Viņš piebilst, ka “alus darītavu piedāvājumā aizvien biežāk var pamanīt arī imperiālos porterus –
šis alus ir stiprāks, varenāks un brangāks, salīdzinājumā ar citiem aliem, kā radīts baudīšanai
sniegotā ziemā. Pēdējo gadu laikā ļoti populārs kļuvis arī mucās nogatavinātais alus.”
Analizējot aptaujas datus dažādās vecuma grupās, iespējams secināt, ka porteri visvairāk
iecienījuši respondenti vecumā no 30 līdz 39 gadiem – 6% norāda, ka šo alus veidu bauda bieži,
bet 8% norāda, ka iecienījuši šo alu tieši gada aukstākajos mēnešos.
Porteri ieteicams baudīt augstākā temperatūrā, nekā lager tipa alu – ieteicams izvēlēts līdz pat
+14C un +16C, kas varētu šķist daudz, tomēr tieši šādā temperatūrā vislabāk “atveras” alus garšas
un aromāta īpašības.
Lai noskaidrotu Latvijas iedzīvotāju viedokli un zināšanas par alus ražošanu un alus baudīšanas
paradumiem, “Mežpils alus” sadarbībā ar pētījumu centru “Norstat” veica aptauju, aptaujājot
1000 respondentus izlases veidā visā Latvijā 2023. oktobrī.
Miltton Latvia