
Zaļajai tējai ir ne tikai bagāta vēsture, bet arī tā ir ieviesusi kultūras tradīcijas daudzās valstīs: no Japānas līdz Ķīnai, no Marokas līdz Apvienotajai Karalistei, zaļā tēja ir apbūrusi cilvēkus ar savu unikālo garšu un ieguvumiem veselībai. Šī tēja ir iegūta no Camellia sinensis auga lapām, un tā ir izmantota gadsimtiem ilgi un tiek novērtēta tās unikālo īpašību dēļ:
- ir augsta antioksidantu koncentrācija;
- stimulē vielmaiņu un palīdz zaudēt svaru;
- nodrošina nomierinošu efektu;
- stimulē sirdsdarbību;
- piemīt pretiekaisuma un antibakteriālas īpašības.
Ir vērts atzīmēt, ka ir dažādi zaļās tējas veidi, katram no tiem ir savas unikālās īpašības. Dažas no populārākajām šķirnēm ir Japānas zaļās tējas, piemēram, Matcha, Sencha un Gyokuro, Ķīnas zaļā tēja Long Jing un Dienvidkorejas zaļā tēja ar nosaukumu Jeoncha.
Tātad, parunāsim par dažām mazāk zināmām zaļās tējas dzeršanas tradīcijām no visas pasaules, kas sniedz saikni ar šo apbrīnojamo dzērienu:
- Japāņu tējas ceremonija Chanoyu;
- Marokas piparmētru tēja;
- Gongfu Cha;
- Britu pēcpusdienas tēja;
- Sansam Darye.
Zaļās tējas pagatavošanas padomi jums.
1. Japāņu tējas ceremonija Chanoyu
Japānā tējas ceremonijas māksla, ko sauc par Chanoyu, ir ļoti cienīta tradīcija. Tas ir rituāls, kurā ir horeogrāfijas elementi un kas ietver Matcha – pulverveida zaļās tējas – pagatavošanu un dzeršanu. Ceremonijā īpaši tiek uzsvērta apzināšanās un harmonija, katra kustība ir apzināta un mērķtiecīga. Dalībnieki mierīgi bauda tēju, novērtējot pieredzes estētisko skaistumu, mieru un vienkāršību.
2. Marokas piparmētru tēja
Marokā zaļā tēja, kas pagatavota pēc Marokas piparmētru tējas tradīcijām, iegūst unikālu raksturu. Šis atsvaidzinošais un aromātiskais dzēriens sastāv no zaļās tējas lapām, kas aplietas ar svaigām piparmētru lapām un tiek pasniegtas mazās dekoratīvās glāzēs. Tēju lej no augšas, jo tas, pēc marokāņu domām, uzlabo garšu un rada dzirkstošās tējas sajūtu. Marokas piparmētru tēja ir viesmīlības simbols, un to parasti pasniedz viesiem kā siltas sagaidīšanas un draudzības zīmi.
3. Gongfu Cha
Gongfu Cha metode, kas radusies Ķīnā, ir ļoti sarežģīts un precīzs zaļās tējas pagatavošanas un pasniegšanas veids. Šim rituālam ir nepieciešamas nelielas māla tējkannas, un gatavošana ietver vairākus īsus stāvus un prasmīgus liešanas paņēmienus. Mērķis ir iegūt pilnīgu tējas lapu garšu un aromātu. Gongfu Cha tiek uzskatīts par mākslas veidu: tējas meistari demonstrē savas zināšanas un atzinību par tēju, veicot rūpīgas un graciozas kustības.
4. Britu pēcpusdienas tēja
Lai gan britu pēcpusdienas tēja parasti tiek saistīta ar melno tēju, zaļā tēja pēdējos gados ir kļuvusi ārkārtīgi populāra. Šo tēju bieži pasniedz ar dažādām sviestmaizēm, plācenīšiem un konditorejas izstrādājumiem. Pēcpusdienas tējas tradīcija mudina atpūsties, socializēties un palutināt sevi, jo pusdienotājam tā sniedz viegluma sajūtu.
5. Sansam Darye
Korejā Sansam Darye ir tējas ceremonija, kas atmodina sajūtas un veido saikni ar dabu. Šis rituāls sākas ar īsu pārgājienu, lai savāktu savvaļas tējas lapas, un pēc tam tēja tiek pagatavota gleznainā vidē, kas ļauj iegremdēties apkārtnes klusumā. Šī ceremonija audzina dziļu atzinību pret vidi un tējas mākslu dabā. Prakse arī atzīmē tējas spilgtās garšas un dabisko izcelsmi.
6. Zaļās tējas pagatavošanas padomi jums
Lai iegūtu maksimālu labumu no zaļās tējas, ir svarīgi to pareizi pagatavot. Zaļās tējas lapas parasti gatavo ūdenī, kura temperatūrai jābūt no 70°C līdz 82°C. To vāra apmēram 1-3 minūtes, atkarībā no šķirnes un ņemiet vērā, ka pārāk karsts ūdens vai pārāk ilga lapu mērcēšana var radīt rūgtu garšu. Un, lai padarītu zaļās tējas dzeršanu vēl īpašāku, skatiet krūzes šajā e-veikalā, kur atradīsi ekskluzīvu sortimentu saviem rituāliem.
Tādējādi zaļās tējas dzeršanas tradīcijas ietver kultūras mantojumu, rūpību un bezgalīgu cieņu pret dabu. Neatkarīgi no tā, vai dzerat zaļo tēju kā viesmīlības žestu vai kā līdzekli meditācijai un pašrefleksijai, veltiet laiku, lai pārdomātu šīs tradīcijas, baudot tasi zaļās tējas, un ļaujiet tām padziļināt jūsu izpratni par šo īpašo dabas dāvanu.