Labas vai sliktas kafijas pupiņas: kā atšķirt?
Foto: pexels.com

Izcilu, garšām piesātinātu un aromātisku tasi kafijas ir iespējams pagatavot tikai no augstvērtīgām pupiņām. Taču ne vienmēr tās par tādām var saukt, jo ir pietiekoši daudz kritēriju, pēc kā izvērtēt kafijas pupiņu kvalitāti. Raksta turpinājumā lasi,kā izvēlēties labas kafijas pupiņas restorāna cienīgas kafijas pagatavošanai savās mājās!

Garšas nianses dažādas, bet kvalitātes standarts viens 

Foto: Pexels.com / RDNE Stock project
Foto: Pexels.com / RDNE Stock project

Kafijas garšas nianses var būt ļoti daudzveidīgas, sākot ar augļainākām un līdz pat izteikti rūgtenām notīm. Patiesībā kafijas pupiņu audzēšanas, ievākšanas, žāvēšanas un apstrādes process ir visai laikietilpīgs. Lūk, daži no faktoriem, kam ir vērts pievērst uzmanību: 

  • reģions. Kafijas izcelsmes valsts ir ļoti svarīgs aspekts. Amerika, Brazīlija, Etiopija, Kenija, Indonēzija tiek uzskatītas par kafijas pupiņu ražošanas un eksporta lielvalstīm; 

  • grauzdējuma pakāpe. Ja kafijas pupiņas ir īpaši tumšā krāsā, iespējams, ka tādā veidā ražotājs cenšas noslēpt to neatbilstību kvalitātes standartiem. Turklāt aicinām pievērst uzmanību arī datumam, kad ir veikta kafijas pupiņu grauzdēšana. Ņem vērā, ka kafija savu patīkamo un izteikto aromātu spēj saglabāt aptuveni 6 mēnešus no grauzdējuma brīža. 

  • audzēšanas apstākļi. Ja vien iespējams, iesakām izvēlēties sertificētu un bioloģiski audzētu kafiju, kas veicina ilgtspējību un tās ražotāju labklājību. 

Pasaulē populārākā kafiju pupiņu šķirne – Arabica

Arabica ir slavena ar savām daudzveidīgajām, taču vienlaikus piesātinātajām un sabalansētajām garšām. Tās var būt gan skābenākas, gan augļainākas un maigākas. Tas ir tamdēļ, ka šai šķirnei ir vairākas apakššķirnes, kas ietekmē kafijas garšu, padarot to vēl izteiktāku un niansētāku. Par šo kafijas pupiņu dzimteni tiek uzskatīta Etiopija, taču mūsdienās tās audzē arī citur. Pupiņas aug aptuveni 600 līdz 2000 metrus virs jūras līmeņa un mitrās vietās. Arabika kafijas koks ir diezgan cimperlīgs, tā augšanai ir nepieciešams nodrošināt optimālu temperatūru un apstākļus. Ņemot vērā pupiņu audzēšanas nianses un daudzveidīgo garšu, šīs kafijas cena tirgū ir ievērojami augstāka. 

Robusta

Lai arī otrs populārākais pasaulē, tomēr Robusta kafijas pupiņu veids tika atklāts salīdzinoši vēlāk – Āfrikā. Mūsdienās šīs šķirnes pupiņas tiek audzētas arī citviet, piemēram, kafijas lielvalstī Brazīlijā, kā arī Āzijas valstīs. Robusta kafijas koki aug gan kalnainās, gan līdzenās vietās, turklāt tie spēj izturēt arī karstumu un lietu. 

Taču, kādas ir galvenās abu šķirņu atšķirības? Pirmkārt, Robusta pupiņas satur daudz vairāk kofeīna – 2,7% (Arabika pupiņās tā satur ir 1,5%). Turklāt jārēķinās, ka Robusta pupiņu garša būs daudz spēcīgāka un rūgtāka. Taču, lai iegūtu iespējami gardāku kafiju, iesakām dzēriena pagatavošanai izmantot abu šķirņu pupiņu kafiju. 

Kļūsti par kafijas pupiņu kvalitātes ekspertu 

Vai zināji, ka kafijas pupiņu kvalitāti, ņemot vērā to izskatu, vari novērtēt arī pats? Tas ir pavisam vienkārši. Izber uz galda iegādātās kafijas pupiņas un rūpīgi tās nopēti. Ņem vērā, ka tām visām ir jābūt vienāda izmēra un ovālas formas, bez plīsumiem, caurumiem vai jebkādiem citiem defektiem. Aplūko arī to krāsu, ja tās ir ļoti tumšas, tad zini – pupiņas ir pārgrauzdētas un pagatavotajai kafijai būs izteikti rūgta piegarša. 

Augstvērtīgas, tādu iecienītu zīmolu kā “Illy”, “Jura”, “Lavazza” un citu kafijas pupiņas ir iespējams iegādāties arī “Coffee Guru” internetveikalā. Veic pasūtījumu šodien, bet saņem ar piegādi 1 līdz 2 darba dienu laikā. Lai izcila pupiņu kafija ik dienas!

Coffee Guru Latvia