
Steika gatavošana pannā ir māksla, kuru var apgūt ikviens, ja zina pamatnoteikumus. Bet nepietiek tikai ar laba steika iegādi, tas ir arī pareizi jāpagatavo. Steiks nav tikai gaļas gabals, bet gan ēdiens, kurā svarīga ir gan produkta kvalitāte, gan apstrādes precizitāte.
No pareizās gaļas izvēles līdz pareizam gatavošanas laikam katrs solis ietekmē gatavā ēdiena garšu, sulīgumu un tekstūru. Līdz ar to aplūkosim galveno punktus, lai izdotos pagtavot patiesi gardu steiku.
Pirmā lieta, ar ko jāsāk, ir gaļas izvēle. Labākie liellopu gaļas izcirtņi ir, piemēram, rostbifs, fileja, ribu daļa, plecu daļa, kakla daļa. Gabala biezumam jābūt vismaz 2–3 cm – tas nodrošinās vienmērīgu cepšanu un sulīgumu iekšpusē.
Gaļu pirms gatavošanas vēlams izņemt no ledusskapja 30–60 minūtes pirms cepšanas – tai jābūt istabas temperatūrā, lai izvairītos no pēkšņām pārmaiņām, kas liek gaļai zaudēt mitrumu.
Cepamajai pannai jābūt smagai, vēlams čuguna. Tā labi saglabā siltumu un vienmērīgi sadala to pa virsmu, ļaujot gaļai ātri izveidot patīkamu garoza.
Pirms steika ievietošanas uzkarsējiet pannu, līdz tā ir gandrīz kūpoša, pievienojot nedaudz augu eļļas ar augstu kūpināšanas temperatūru, piemēram, vīnogu kauliņu vai rafinētu saulespuķu eļļu.
Pirms cepšanas steiku vajadzētu apkaisīt ar sāli un pipariem. Daži pavāri iesaka gaļu sālīt tikai pēc cepšanas, taču pieredze liecina, ka mērens sāls daudzums pirms gatavošanas palīdz uzlabot garšu.
Tad liek steiku pannā un apcep no katras puses vidēji 2–3 minūtes vidēji jēlam steikam, 4–5 minūtes vidēji un ilgāk, lai steiks būtu vidēji gatavots vai pilnīgi izcepts. Procesa laikā ir svarīgi nekustināt gaļu pa pannu – tas neļauj garoziņai iegūt zeltaini brūnu krāsu.
Lai iegūtu papildu garšu, minūti pirms cepšanas beigām pannā pievienojiet nedaudz sviesta, rozmarīna zariņu un saspiestu ķiploka daiviņu. Šo eļļu pārlej steikam, piešķirot tam bagātīgu garšu.
Ar ko pasniegt steiku
Pēc cepšanas steikam jāļauj “atpūsties” – jāpārliek uz šķīvja un 5–7 minūtes jāpārklāj ar foliju. Šajā laikā sula vienmērīgi izkliedēsies gaļas iekšpusē, un griežot tā neiztecēs.
Pasniedziet steiku ar vienkāršiem sānu ēdieniem, kas nenovērš uzmanību no pamatēdiena: kartupeļiem; grilētiem dārzeņiem, svaigiem salātiem.
Galvenais ir nebaidīties no eksperimentiem, izvēlēties kvalitatīvu gaļu un ievērojiet cepšanas pamatprincipus. Tad katras mājās gatavotas vakariņas pārvērtīsies par īstu gastronomisku baudījumu.