
Aprīlis ir ideāls mēnesis agrīna sakņu dārza stādīšanai. Augsne jau ir sasilusi, un daudzi augi ir gatavi augt un dot ražu jau jūnijā.
Piedāvājam vairākus augus stādīšanai aprīlī, lai jūs varētu baudīt agru ražu. Šie ir viegli audzējami augi, kas neprasīs pārāk lielu piepūli.
Spināti
Spināti aug pārsteidzoši ātri, un jau pēc 3-4 nedēļām jūs varat novākt jaunas lapas. Tas var izturēt nelielas salnas līdz -5°C, tāpēc tā ir ideāla izvēle aprīļa sējai.
Lai pirms jūnija iegūtu vairākas ražas, sējiet spinātus pa posmiem ar 10 dienu intervālu. Lai sēklas dīgtu labāk, pirms sēšanas vairākas stundas iemērciet sēklas. Jaunas spinātu lapas lieliski iederas salātos, smūtijos vai kā piedeva.
Rukola
Rukola ir vēl viens ātri augošs augs, kas nogatavojas 25-30 dienu laikā. Tā raksturīgā pikantā garša padara to par iecienītu pavasara salātos. Iesējiet sēklas reti, lai lapas nebūtu pārāk mazas.
Ja gaidāms sals, pārklājiet dobes ar agrošķiedru. Nepārtrauktai ražas novākšanai rukolu var sēt vairākos viļņos līdz vasaras sākumam.
Redīsi
Redīsi ir viena no populārākajām agrīnajām kultūrām, kas nogatavojas tikai 18-30 dienās. Izvēloties dažādu krāsu šķirnes, salātus var dekorēt ar košām krāsām.
Galvenais ir nevis pārmērīgi izmantot slāpekļa mēslojumu, lai neaugtu tikai lapas. Redīsus var sēt vairākos viļņos, lai pagarinātu ražas sezonu. Ja gaidāmas salnas, arī dobes labāk aizklāt.
Lapu salāti
Salāti ir gatavi novākšanai tikai 3-5 nedēļas pēc sēšanas. Labi pacieš aukstumu, bet nakts aukstuma gadījumā labāk to pārklāt ar agrošķiedru.
Salāti aug ātri, tāpēc ir vērts tos sēt partijās ik pēc divām nedēļām. Vislabāk jūtas vieglās augsnēs ar mērenu mitrumu. Sulīgās lapas ir ideāli piemērotas viegliem pavasara ēdieniem.
Īpaši agri kartupeļi
Lai novāktu jaunus kartupeļus pirms vasaras, izvēlieties īpaši agrās šķirnes. Stāda, kad augsnes temperatūra sasniedz vismaz 8°C.
Jaunie dzinumi nakts salnu gadījumā jāpārklāj, jo tie ir jutīgi pret aukstumu. Aprūpe ietver regulāru uzirdināšanu un mērenu laistīšanu. Jau jūnijā var izrakt pirmos maigos bumbuļus.
Dilles, pētersīļi un kindza
Šie augi ir neaizstājami virtuvē un ātri aug, kad tie ir iestādīti. Lai paātrinātu dīgtspēju, sēklas ieteicams iemērkt vienu dienu. Nepārtrauktai ražas novākšanai sēju var atkārtot ik pēc 10-15 dienām.
Zaļumi labi pacieš vieglu pavasara aukstumu, bet sausā laikā tiem nepieciešama regulāra laistīšana. Jau jūnijā varat pagatavot gardus ēdienus ar svaigiem garšaugiem no sava dārza.