
Alumīnija virtuves piederumi jau sen ir ieguvuši popularitāti virtuvē, pateicoties labajai siltumvadītspējai un lietošanas vienkāršībai. Bet aiz visām priekšrocībām slēpjas viena nianse - ja tos netīri pareizi, tie kļūst tumšāki, zaudē spīdumu un pārklājas ar oglekļa nogulsnēm.
Mēs jums sniegsim padomus, ar ko un kā pareizi tīrīt alumīniju traukus mājas apstākļos, nesabojājot tā struktūru.
Kāpēc alumīnijs ir tik "prasīgs" apkopē
Alumīnijs ir mīksts, viegls metāls, kas labi vada siltumu, padarot to ideāli piemērotu ēdiena gatavošanai. Ēdiens šādos traukos tiek pagatavots ātri un nepiedeg, un katlu un pannu svars ir ievērojami mazāks nekā tērauda analogiem. Tomēr tieši tā maiguma dēļ alumīnijs ir ļoti jutīgs pret ārējām ietekmēm.
Nepareiza tīrīšana var iznīcināt aizsargplēvi uz virsmas, padarot traukus tumšākus un izraaisot oksidēšanos. Tas arī nonāk ķīmiskās reakcijās ar skābēm un sārmiem, kas var sabojāt gan pašus ēdienus, gan ēdiena garšu.
Alumīnija virtuves traukus ir viegli saskrāpēti, tāpēc nav ieteicams tos mazgāt trauku mazgājamajā mašīnā vai tīrīt ar abrazīviem līdzekļiem.
Kā tīrīt alumīnija traukus ar tautas metodēm
Lai atjaunotu alumīnija trauku tīrību un spīdumu, izmantojiet vienkāršus mājas aizsardzības līdzekļus, kas nebojā to virsmu.
Etiķis un ūdens: 9% etiķa un ūdens maisījums (2 ēdamkarotes etiķa uz 1 litru ūdens) efektīvi cīnās ar katlakmens un tumšajiem nosēdumiem, kas var rasties uz alumīnija virtuves traukiem. Šķīdums jāvāra 10-15 minūtes katliņā vai pannā. Pēc tam trauki jānomazgā ar siltu ūdeni, lai noņemtu atlikušo etiķi un netīrumus.
Citronskābe: Lai noņemtu nogulsnes un aptumšošanos, izšķīdiniet 1-2 tējkarotes citronskābes 1 litrā ūdens. Vāra šķīdumu traukā 10-15 minūtes. Citronskābe efektīvi izšķīdina minerālu nogulsnes un atjauno patīkamu spīdumu virsmai, nesabojājot alumīniju.
Cepamā soda ar ziepēm: cepamā soda, kas sajaukta ar veļas ziepēm vai šķidru mazgāšanas līdzekli, rada vieglu abrazīvu, kas ļauj maigi notīrīt trauku virsmu, tos nesaskrāpējot. Uzklājiet nelielu daudzumu cepamās sodas uz sūkļa un uzmanīgi noslaukiet traukus.
Kartupeļu mizas: Dabisks un videi draudzīgs veids ir tīrīšanai izmantot kartupeļu mizas. Vienkārši pārklājiet tos ar ūdeni un vāriet katliņā vai pannā 15 minūtes. Mizā esošā ciete efektīvi noņem katlakmeni un netīrumus, atstājot traukus tīrus un spīdīgus.
Zobu pasta: Zobu pasta satur vieglas abrazīvas vielas, kas palīdz noņemt nelielus traipus un atjaunot alumīnija trauku spīdumu. Lai to izdarītu, uzklājiet pastu uz mīkstas drānas un uzmanīgi noslaukiet trauka virsmu. Pēc tam noskalojiet ar ūdeni, lai noņemtu pastas paliekas un atjaunotu trauku spīdumu.
Ko nedrīkst darīt ar alumīnija traukiem
Tomēr dažas metodes var nodarīt tikai kaitējumu, kuras nevajadzētu izmantot:
Abrazīvie pulveri un metāla sūkļi: izmantojot spēcīgus abrazīvus līdzekļus, piemēram, tīrīšanas pulverus vai metāla sūkļus, uz virsmas var palikt mikroskrāpējumi. Šie bojājumi kļūst par "ieejas punktiem" netīrumiem un padara metālu neaizsargātu pret turpmāku oksidēšanos un oglekļa veidošanos.
Hloru saturoši līdzekļi: alumīnijs ķīmiski reaģē ar hloru, kas var izraisīt metāla ķīmiskus bojājumus. Hloru saturošu tīrīšanas līdzekļu izmantošana var radīt traipus un tumšas vietas uz virsmas, ko nevar noņemt.
Sārmu šķīdumi: izmantojot sārmu šķīdumus alumīnija trauku tīrīšanai, metālu var sabojāt. Sārmi izšķīdina oksīda plēvi, kas pārklāj alumīniju un aizsargā to no korozijas, kas var radīt traipus un padarīt virsmu neaizsargātāku pret turpmākiem bojājumiem.
Trauku mazgājamā mašīna: Alumīnija priekšmetu mazgāšana trauku mazgājamajā mašīnā var arī sabojāt to virsmas. Karsts ūdens un agresīvi mazgāšanas līdzekļi var mainīt metāla krāsu, kā arī izraisīt tā oksidēšanos.