
Garšīgu šašliku var panākt ne tikai ar labu marinādi un labiem iesmiem. Viena no galvenajām "slepenajām" sastāvdaļām ir koks, uz kura tiek gatavots ēdiens. Tas var vai nu uzlabot gaļas garšu, vai arī to pilnībā sabojāt.
Tieši tāpēc, lai šašliks būtu mīksts un sulīgs, paskaidrosim, kas jāliek grilā un ko vislabāk turēt prom no uguns.
Pareizi izvēlēta gaļa ir tikai puse no kaujas, taču tikpat svarīga loma ir malkai. Ja pirmos sastaptos baļķus iemetīsi grilā, vari sabojāt visu gaļas garšu. Nepareiza koksne radīs pārāk daudz dūmu, maz siltuma vai pat sabojās aromātu.
Ideāla malka ir tāda, kas ilgstoši deg, nedūmo un ir ar patīkamu smaržu. Prasīgākajiem gardēžiem patīk saksauls - blīvs koks ar spēcīgu siltumu un brīnišķīgu aromātu, taču to ir grūti atrast. Tāpēc to dažos restorānos pasūtu par bargu naudu.
Mājas lietošanai lieliski piemēroti būs citi koki, kas dos lielisku rezultātu. Apskatīsim, kāda ir labākā malka gardam un aromātiskam šašlikam.
Kādi koki piemēroti šašlika cepšanai
Augļu koki (ķirsis, ābols, bumbieris): piešķir saldu aromātu un labi pagatavo gaļu. Īpaši piemērots mājputnu gaļai un cūkgaļai.
Vīnogu vīnogulājs: ilgstoši notur siltumu un rada bagātīgu dūmu ar vīna aromātu. Šis ir ideāls variants jēra šašlikam.
Ozols: nodrošina vienmērīgu siltumu un gandrīz nedūmo. Labākai smaržai tam bieži pievieno aromātisku koksni.
Dižskābardis, osis, vilkābele: labi sadeg un ilgi neizdziest. Tomēr to aizdedzināšana ir nedaudz grūtāka.
Šīs iespējas nodrošinās patīkamu aromātu un ideālu siltuma līmeni. Pirms lietošanas neaizmirstiet malkai noņemt mizu – tā šašliks būs vēl garšīgāks.
Kāda malka var sabojāt gaļu un kaitēt labsajūtai
Ideāla malka ir arī droša malka. Atsevišķi koku veidi vai to stāvoklis var ne tikai sabojāt ēdienu, bet arī padarīt to kaitīgu. Tālāk norādīti malkas veidi, kurus nevajadzētu izmantot.
Skujkoki (priede, egle, ciedrs): satur sveķus, kas rada daudz dūmu. To aromāts ir pārāk spēcīgs un sabojā gaļu.
Veci dēļi, mēbeles un koksnes atkritumi: var saturēt krāsu, līmi vai laku. Šāda malka degot izdala toksiskas vielas.
Mitra koksne: slikti deg un rada daudz dūmu. Sakarā ar to gaļa kļūst piesātināta ar kvēpiem un iegūst rūgtu garšu.
Indīgas sugas (īve, buksuss, melnalksnis): pat nelielos daudzumos var būt bīstamas. Labāk, lai šāda malka vispār nebūtu pie grila.
Izmantojot nepareizu malku, jūs riskējat ne tikai ar garšu, bet arī ar savu fizisko labsajūtu. Tāpēc labāk ir veltīt nedaudz vairāk laika, gatavojoties, nekā sabojāt visu pikniku.