Kā noteikt tomātu kvalitāti, izmantojot ūdeni - šo metodi bieži izmanto Āzijas saimnieces

Vienkāršs eksperiments, par kuru ne visi zina, palīdzēs izvēlēties sulīgus un gatavus tomātus, nepieļaujot kļūdas.

Lai veiktu šo pārbaudi, nav nepieciešamas īpašas ierīces vai sarežģītas manipulācijas. Pietiek piepildīt dziļu trauku ar ūdeni un ievietot tajā tomātus. Pēc dažām sekundēm jūs pamanīsit, kā daži augļi nogrimst apakšā, bet citi paliek uz virsmas.

Tomātiem, kas ātri nogrimst, ir blīva mīkstums un bagātīga garša. To struktūra ir ideāli piemērota svaigam patēriņam.

Tomātiem, kas peld uz virsmas, ir irdenāka tekstūra, jo iekšpusē ir palielināts gaisa saturs. Tas norāda uz fermentācijas procesu sākumu.

Grimstošie tomāti jāpievieno salātiem, sviestmaizēm vai jāēd uzriez svaigi jebkurā sev ērtā veidā. Tie saglabā savu formu un nodrošina spilgtu garšas akcentu.

Peldošos tomātus vislabāk izmantot karstajiem ēdieniem - zupām, mērcēm, sacepumiem, arī dažādu salātu sagatavošanai ziemai. Termiskā apstrāde izcels to aromātu un paslēps visus tekstūras trūkumus.

Metodes pamatā ir augļu dabiskās fizikālās īpašības. Jo nogatavojies un blīvāks tomāts, jo mazāk gaisa kabatu tajā ir, kas ietekmē peldspēju. Un tieši pretēji – jo zaļāks tomāts, jo tas ir vieglāks un tāpēc tas peld virs ūdens.

Tātad brieduma pakāpe ietekmē arī peldspēju. Negatavi augļi bieži paliek uz virsmas to stingrās tekstūras dēļ, taču tos nevajadzētu sajaukt ar pārgatavojušiem augļiem.

Testu var veikt tieši pirms iegādes, izmantojot caurspīdīgu trauku ar ūdeni. Tas var izskatīties nedaudz jokaini, ja pārvietojies ar plastmasas trauciņu, bet tam nav jābūt lielam – pietiek, ja tajā var ielikt kādus divus tomātus un tad pārbaudīt nākamos. Tas varētu būt īpaši noderīgi, ja tomātus iegādājieties tirgū.

Tomātu miza arī pastāstīs par to kvalitāti - svaigos paraugos tā ir elastīga, bez plaisām vai tumšiem plankumiem. Aromātam jābūt spilgtam, bez skābenām notīm.

Metode ir piemērota jebkurai šķirnei - no miniatūriem ķiršu tomātiem līdz lieliem vērša sirds šķirnes tomātiem. Tas palīdz ātri noteikt, kurā ēdienā atklāsies katra augļa potenciāls.

Tāpēc nekautrējaties un droši izmēģiniet šo metodi, lai  nebūtu nauda jātērē par nebaudāmu produktu, kas liek vilties.