Griķu kotletes ar malto gaļu – viegla recepte gardam ēdienam

Sātīgas un garšīgas mājās gatavotas kotletes no griķiem un gaļas ir ideālas pusdienas vai vakariņas visai ģimenei. Griķu kotletes ir vienkāršs, budžetam draudzīgs, barojošs un, pats galvenais, ļoti garšīgs ēdiens.

Šīs no vārītiem griķiem un maltās gaļas gatavotās kotletes ir īsta kulinārijas klasika, kas joprojām ir aktuāla pat mūsdienu gastronomijā. Tās var pasniegt kā atsevišķu ēdienu vai ar dārzeņu mērci, kā arī ar vieglu piedevu – piemēram, salātiem vai sautētiem dārzeņiem.

Griķu kotletes ir ne tikai taupīšana, bet arī kopšana - ēdiens ir bagāts ar olbaltumvielām, šķiedrvielām, dzelzi un veselīgiem ogļhidrātiem, tāpēc tas ir lieliski piemērots bērniem un pieaugušajiem, kuri ievēro veselīgu uzturu.

Sastāvdaļas griķu kotletēm

Vārīti griķi - 400 g

Maltā gaļa (cūkgaļa, liellopa gaļa vai jaukta) - 500 g

Ola - 1

Sīpols - 1

Sāls pēc garšas

Pipari pēc garās

Milti

Augu eļļa cepšanai

Sastāvdaļas mērcei (pēc izvēles)

Burkāns - 1

Sīpols - 1

Tomātu pastas vai sasmalcināti tomāti -  2 līdz 3 ēdamkarotes

Ūdens - 150 ml

Cukurs pēc garšas

Sāls pēc garšas

Pagatavošanas gaita

Noskalo griķus, pievieno ūdeni proporcijā 1:2, pievieno sāli un vāra, līdz gatavi. Atstāj atdzist. Sīpolu smalki sagriež – var sarīvēt vai smalki sakapāt.

Lielā bļodā samaisiet griķus, maltu gaļu, sīpolus, olu, sāli un piparus. Labi mīciet ar rokām vai karoti, līdz maisījums kļūst viendabīgs. No iegūtā maisījuma veido vidēja izmēra kotletes. Katru no abām pusēm apviļā miltos.

Uzkarsē augu eļļu pannā. Cepiet griķu kotletes uz vidējas uguns 3–4 minūtes no katras puses, līdz tās kļūst zeltaini brūnas.

Atsevišķā pannā apcep sasmalcinātu sīpolu un rīvētu burkānu. Pievieno tomātu pastu, nedaudz ūdens, šķipsniņu cukura, sāli un vāra 5-7 minūtes uz mazas uguns. Pēc tam mērcei pievieno gatavās griķu kotletes pārklāj ar vāku un sautē uz lēnas uguns vēl 10 minūtes.

Padomi

Ja griķu maisījums šķiet šķidrs, pievienojiet 1–2 ēdamkarotes manna vai rīvmaize. Mērcei var pievienot lauru lapas un zaļumus – tas padarīs ēdienu aromātiskāku.

Griķus var pagatavot iepriekš, sasaldēt un pēc tam ātri uzsildīt krāsnī vai mikroviļņu krāsnī.

Griķi lieliski sader ar: kartupeļu biezeni, sautētiem kāpostiem, svaigiem dārzeņu salātiem, marinētiem gurķiem vai tomātiem.

Griķi ir piemērs tam, kā no pieejamajiem produktiem var izveidot kulinārijas šedevru, kas patiks visiem ģimenes locekļiem. Šī recepte noteikti ir pelnījusi vietu katras saimnieces pavārgrāmatā. Nekautrējieties gatavot mājās, jo īstā garšas burvība slēpjas vienkāršībā.