Pieredzējušas saimnieces atklāj, kā pareizi uzglabāt produktus

Šķietami vienkāršs un pašsaprotams temats, ko šodien aplūkosim - produktu uzglabāšana pareizā veidā. Tomēr mūsdienās esam tik ļoti aizņemti ar visām citām lietām, ka vienkārši ignorējam to, kā pareizi mūsu nopirktie produkti ir jāuzglabā. Tā rezultātā tā kvalitāte zūd ātrāk nekā gribētos un nauda sanāk, ka ir izmesta mazliet vējā. Tāpēc atgādināsim šoreiz, kā pareizi ir jāuzglabā dažādi produkti.

Uz lielākās daļas veikalā iegādāto produktu ir norādīts, kā tos pareizi uzglabāt. Vai mēs to izlasām? Nebūt nē.

Ja produkts veikalā atradies aukstumā, tad arī mājās tas jāuzglabā ledusskapī. Ir arī tādi produkti, kurus nepieciešams turēt vēsumā pēc atvēršanas, un tikai noteiktu laiku. Piemēram, kāds gāzēts dzēriens. Lai nepārsniegtu uzglabāšanas termiņu, vienkārši uz pudeles atzīmējiet atvēršanas datumu.

Lai produkti saglabātos pareizi, ievērojiet dažus vienkāršus noteikumus.

  • Ledusskapja augšējā daļā glabājiet produktus, kas jau ir gatavi lietošanai — piemēram, biezpienu, sieru, desu, pienu un citus produktus.

  • Apakšējās plauktos glabājiet produktus, kuri vēl jāgatavo — piemēram, jēlu gaļu un zivis. Ja tie sāks tecēt, tie var samitrināt citus produktus, kurus pēc tam nāksies izmest.

  • Dārzeņus un augļus vislabāk mazgāt pirms gatavošanas. Vēl labāk — glabājiet tos maisiņos.

Ko nevajadzētu glabāt ledusskapī?

Nav ieteicams ilgstoši glabāt produktus ar spēcīgu smaržu (piemēram, sagrieztus sīpolus, kūpinājumus, stipri smaržīgus sierus). Ja tomēr glabājat tos ledusskapī, novietojiet uz augšējā plaukta.

Ziemā, kad ārā ir auksts, šos produktus var ielikt traukā un glabāt uz balkona. Vēl labāk – apēdiet tos pēc iespējas ātrāk pēc iegādes.

Tāpat nevajadzētu blakus novietot olas un piena produktus, jo tie ātri uzsūc svešas smaržas un var iegūt nepatīkamu piegaršu.

Kā novērst nepatīkamu smaku ledusskapī

Laika gaitā ledusskapī var parādīties smaka no sabojātiem vai pārāk ilgi stāvējušiem produktiem. Lai to novērstu, regulāri mazgājiet ledusskapi ar siltu ūdeni un ziepēm.

Ja pēc mazgāšanas smaka paliek, noslaukiet plauktus ar sūkli, kas samitrināts atšķaidītā galda etiķī. Un vienmēr izmetiet pārtiku, kurai beidzies derīguma termiņš. Ja to darīsiet laikus, ledusskapī nebūs nepatīkamu aromātu, un produkti nesasmaks pēc tiem.

Uzglabāšana tumsā

Sviestu vislabāk glabāt tumšā vietā, jo saules gaisma, gaiss un siltums var to ietekmēt. Turiet sviestu aizvērtā skapītī.
Sīpolus, kartupeļus un ķiplokus glabājiet sausā un tumšā vietā, lai tie nedīgtu un nebojātos.

Augļu un dārzeņu uzglabāšana

Lielākā daļa dārzeņu labi glabājas arī ārpus ledusskapja, bet, ja vēlaties tos saglabāt ilgāk – ielieciet ledusskapī.
Lapu dārzeņus vienmēr glabājiet aukstumā, bet ne ilgāk kā septiņas dienas.

Ogas, svaigs ananass, apelsīni, citroni, mandarīni pēc novākšanas vairs nenogatavojas, tāpēc tos labāk uzglabāt ledusskapī, lai tie ilgāk saglabātos.

Savukārt augļi ar kauliņiem (piemēram, persiki, plūmes) turpina nogatavoties pēc novākšanas. Ja vēlaties tos ēst uzreiz, neglabājiet ledusskapī.

Banāni ledusskapī ātri kļūst tumši, taču tas nenozīmē, ka tie ir sabojājušies – iekšpusē tie joprojām ir svaigi un garšīgi.
Ja nevēlaties, lai tie ātri tumšotu, neglabājiet tos kopā ar avokado, vai vēl labāk – sagrieziet un sasaldējiet.

Varbūt diezgan daudz informācijas, taču šie padomi noteikti var noderēt! Lai izdodas!