
Kartupeļu pankūkas ir mans iecienītais ēdiens jau no bērnības laikiem. Turklāt arī daudzu citu latviešu ģimenēs kartupeļu pankūkas ir favorīts ēdiens. Saimnieces, kas gatavo šo gardumu un pankūku mīklu, labi zina, ka kartupeļi kļūst tumšāki. Tā ir pilnīgi normāla parādība - tik tālu nekas nepareizs nav izdarīts. Tomēr piekritīsi, ka tas mazliet traucē tālāk gatavošanai un gribētos, lai tie kartupeļi nepaliek tumšāki. Par laimi, pieredzējis šefpavārs ieteica vienkāršu veidu, kā to novērst. Kā izrādās, viss slēpjas vienkāršajā! Ir nepieciešams pievienot tikai 1 sastāvdaļu un par šo problēmu varēsi visai ātri aizmirst. Ejam uz priekšu un pastāstīšu, kā feini pagatavot pankūkas, lai visa ģimene prasītu vēl papildus porcijas.
Starp citu, vai tu zināji, ka ne tikai Latvijā kartupeļu pankūkas ir iecienīts un sātīgs ēdiens, bet tās ir populāras arī Lietuvā, Baltkrievijā, Polijā un Vācijā.
Lai pankūkas sanāktu burvīgas ir svarīgi izvēlēties pareizas sastāvdaļas. Tāpēc uzreiz jautājums - kādus kartupeļus izvēlēties pankūkām?
Garšīgas pankūkas iegūst no kartupeļiem ar augstu cietes saturu, proti, A un B šķirnes kartupeļiem. Pateicoties miltainai konsistencei, pankūkas būs ne tikai kraukšķīgas, bet arī mīkstas iekšpusē. Vienīgais tieši šīm šķirnēm ar augstu cietes saturu ir tendence ātri palikt tumšākām. Taču tikai šī iemesla dēļ no šādiem kartupeļiem nevajag atteikties un meklēt citus kartupeļu veidus, jo tie nesniegs tik lielisku garšu. Kādas šķirnes ir vēlamas? Piemēram, varat izvēlēties šādu šķirņu kartupeļus:
"Laura" – tiem ir dzeltenīgs mīkstums, saldena garša un labi cepas.
"Vineta" – tā ir niversāla šķirne, labi sabalansēts cietes konsistence.
"Marabel" – šīs nodrošina zeltainu, kraukšķīgu tekstūru.
"Agrie" – piemēroti miltainākiem pankūku variantiem.
Kā cept kartupeļu pankūkas, lai tās nepaliktu tumšākas?
Sastāvdaļas: 1 kg kartupeļu, 2 ēdamkarotes kviešu miltu, 1 sīpols, ola, sāls un pipari pēc garšas, kā arī pa 1 ēdamkarote citrona sulas vai ābolu etiķa un eļļa cepšanai.
Kartupeļus nomizo un sarīvē uz smalkas rīves. Tas nepieciešams, lai iegūtu viendabīgu kartupeļu maisījumu. Sarīvētos kartupeļus ievieto sietā, novietojot to virs bļodas, lai notecētu sula. Rūpīgākai izspiešanai maisījumu izspiež ar roku. Tad kartupeļu maisījumam pievieno citronu sulu vai etiķi un vienmērīgi samaisa. Atstāj nostāvēties uz 10 minūtēm - šajā laikā ciete atdalīsies no atlikušā šķidruma.
Sīpolus nepieciešams smalki sagriezt (vai sarīvē kopā ar kartupeļiem) un pievieno kartupeļu maisījumam. Tad pievieno vienu olu, izsijā miltus un pievieno sāli un piparus pēc garšas. Visu kopumā rūpīgi samaisa, lai tās kļūtu par viendabīgu masu.
Pēc tam ielejiet pannā eļļu tā, lai tā pilnībā nosegtu pannas apakšu. Pēc tam ar ēdamkaroti ar karoti izspiediet nelielas mīklas porcijas, lai veidotu apaļas kūkas. Tikai nesteidzaties, lai tās nebūtu pārāk biezas, jo tās iekšpusē var palikt negatavas.
Pēc apcepšanas uzmanīgi pārberiet tos uz šķīvja, kas iepriekš izklāts ar papīra dvieli, ļaujiet nedaudz atdzist un pēc tam pārlieciet pankūkas uz šķīvja.
Ar ko pasniegt pankūkas uz galda?
Šim jautājumam atbildes ir dažādas - jāsaka, ka pat ļoti atkarīgs no tā, kādai paaudzei šo jautājumu uzdod. Ja runājam par bērniem, tad saprotams, ka viņi dos vairāk priekšroku kam saldam - ar ievārījumu, marmelādi, medu vai jogurtu. Man patīk tās pasniegt ar dažādām mērcēm: ķiploku, sēņu, sinepju vai vienkārši ar kečupu vai skābo krējumu.
Kādus dārzeņus lieliski var kombinēt ar kartupeļu maisījumu?
Dārzeņus bieži pievieno kartupeļu masai, vienlaikus tos pirms tam izspiežot, lai atbrīvotos no liekā mitruma. Pagatavošanas process paliek nemainīgs. Labāk ir pievienot papildu sastāvdaļas proporcijās 1:1 vai pat mazāk, atkarībā no jūsu vēlmēm. Zemāk ir sniegti daži varianti jūsu iedvesmai:
Kartupeļu un kabaču fritītes - šajā vienkāršajā receptē pusi kartupeļu var aizstāt ar kabačiem, saglabājot visas pārējās sastāvdaļas un gatavošanas metodi nemainīgu.
Kartupeļu un ķirbju fritītes ar šķipsniņu ingvera - šai receptei lieliski der Hokkaido šķirnes ķirbji.
Kartupeļu un burkānu fritītes - tām ir salda garša un skaista, piesātināta krāsa.
Kartupeļu un spinātu vai svaigu skābeņu fritītes.
Kartupeļu un biešu fritītes ar provansas garšaugiem.